نرم افزار برنامه ریزی تولید «ثمر»، دقیق، منعطف و به‌هنگام تولید کنید

نرم افزار برنامه ریزی تولید «ثمر»

منابع و عملیات تولید را «هدفمند» مدیریت کنید

نرم افزار برنامه ریزی تولید «ثمر»، محصولی از تیم‌یار امکان مدیریت شفاف، دقیق و چابک فرایندهای تولید، از برآورد اولیه تا مدیریت انبار را به کسب‌وکارها می‌دهد. ثمر فقط یک نرم افزار برنامه ریزی تولید نیست. ثمر یک بسته کامل نرم افزاری، شامل: نرم افزار برنامه ریزی مواد مورد نیاز تولید (MRP)، نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید (MRP II) و نرم افزار برآورد تولید است. این نرم افزار بیش‌تر فرایندهای تولید از ثبت سفارش تا ارسال محصول تولید شده به انبار را تقریبا خودکار می‌کند. شما می‌توانید براساس ظرفیت‌های در دسترس خطوط تولید و منابع موجود مالی و زمانی برنامه ریزی تولید هر خط را با توجه به OPCها و BOMهای مختص هر کدام تعریف کنید. به‌این صورت چارچوب زمانی تحویل محصول را به‌دقت تعیین و در کنار آن صرفه‌جویی بالای مالی و زمانی ایجاد می‌کنید.

نرم افزار برنامه ریزی تولید امکان تولید بهینه را به کسب‌وکارها می‌دهد. دیجیتالی شدن فرایند تولید و سپردن آن به نرم‌ افزار برنامه ریزی منابع تولید قدرتمند و یکپارچه که سیستم‌ها و زیرسیستم‌های موردنیاز تولید را در خود دارد می‌تواند سرعت و بهره‌وری فرایندهای شما را به‌شکل چشمگیری افزایش دهد. با دیجیتالی شدن این فرایند دیگر نیازی به زمان زیادی برای تهیه برنامه و ارایه آن به خط‌های تولید ندارید. صرفا با چند کلیک، هم برنامه ریزی تولید را انجام می‌دهید، هم مواد مورد نیاز تولید را تعریف می‌کنید و هم سربرنامه و برآورد تولید را مشخص و  آن را برای خطوط تولید ارسال می‌کنید.

نرم افزار برنامه ریزی تولید ثمر، یکی از سیستم‌های نرم افزار هوشمند مدیریت تولید تیم‌یار است. این نرم افزار تمام فرایند برنامه ریزی تولید، از برآورد اولیه تولید (MPS)، نمودار فرایندهای عملیات (OPC) و برنامه‌ریزی مواد موردنیاز (MRP) و تعریف BOM را با یکبار تعریف به‌طور خودکار پیش می‌برد و زمان و انرژی شما را برای مدیریت اثربخش سایر مراحل تولید حفظ می‌کند. مدیریت برنامه ریزی تولید در نرم افزار برنامه ریزی مواد مور تولید ثمر به‌سادگی انجام می‌شود. در ثمر، مدیران تولید با تعریف برنامه‌های اصلی تولید و ارسال آن به خط تولید، عملا در فرایند برنامه ریزی را با چند کلیک انجام و پیش می‌برند. همچنین با توجه به اهمیت قیمت نرم افزار تولید برای تصمیم‌گیران ارشد سازمان، ثمر ابزارهای کاربردی بسیاری را با هزینه‌ای به‌صرفه در اختیار سازمان‌های تولیدی می‌گذارد.

 

نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید؛ تولید هدفمند با «ثمر» ممکن می‌شود

دموی آنلاین ثمر

 

 

نرم افزار برنامه ریزی تولید ثمر؛ قابلیت‌ها و ویژگی‌های آن را بیشتر بشناسید:

تعریف سربرنامه تولید MPSتعریف سربرنامه تولید MPS؛

تعریف نمودار فرایند عملیاتتعریف نمودار فرایند عملیات OPC؛ 

تعریف چندین OPC به تناسب محصول ساخته و نیمه‌ساخته؛تعریف چندین OPC به تناسب محصول ساخته و نیمه‌ساخته؛

برنامه ریزی مواد مورد نیازMRPبرنامه ریزی مواد مورد نیازMRP؛

برنامه ریزی منابع و ظرفیت‌های تولید محصول؛برنامه ریزی منابع و ظرفیت‌های تولید محصول؛

کنترل تولید و گلوگاه‌ها؛کنترل تولید و گلوگاه‌ها؛

دستور تولید برای مراکز و خطوط کاری بر مبنای برنامه ریزی تولیددستور تولید برای مراکز و خطوط کاری بر مبنای برنامه ریزی تولید؛ 

کنترل توقفات و انحرافات تولیدکنترل توقفات و انحرافات تولید (تفاوت مقدار دستور از مقدار ثبت شده)؛

کنترل کیفیت حین تولیدکنترل کیفیت حین تولید؛

ثبت اسناد مالی تولیدثبت اسناد مالی تولید (هزینه‌های مستقیم تولیدی)؛

پیش بینی نیاز تولیدپیش بینی نیاز تولید؛

راه و رزرو یک کالااطلاع از موجودی واقعی، در‌راه و رزرو یک کالا/ مواد؛       

تعیین تاریخ مورد نیاز محصول تولیدی؛تعیین تاریخ مورد نیاز محصول تولیدی؛

پیش بینی و ارسال درخواست خریدپیش بینی و ارسال درخواست خرید در صورت کسری موجودی واقعی؛

تیم یارو... .

 

انعطاف‌پذیری بالای نرم افزار برنامه ریزی تولید ثمر به شما امکان می‌دهد تمام فرایندهای تولید (از برآورد تولید تا تحویل به انبار) را به آسانی مدیریت کنید و براساس سفارش‌ها و ظرفیت‌ها، زمان و تعداد واقعی تولید محصول را مشخص کنید، انحراف از تولید را بر مبنای برنامه ‌ریزی انجام شده کنترل و برای هر خط تولید وظایف متناسب با ظرفیت آن تعریف کنید. ثمر به شما امکان می‌دهد تا با تعریف MPS، OPC و MRP مدیریت تمام مراحل تولید را با چند کلیک انجام دهید. همچنین می‌توانید گلوگاه‌ها را شناسایی و در صورت نیاز اصلاح کنید، QC در حین تولید انجام دهید، از موجودی کالای ساخته‌شده، نیمه‌ساخته، مواد اولیه و در راه در لحظه آگاه باشید و به سوی تولید هدفمند با حداقل ضایعات مالی و زمانی حرکت کنید. درکنار تمام این قابلیت‌ها، مدیران کسب‌وکارهای صنعتی قادرند با استفاده از ثمر به یک نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید هوشمند و چابک دسترسی داشته باشند. در ادامه، بیشتر با زیرسیستم‌ها و سیستم‌های اصلی ثمر آشنا می‌شوید و به این نتیجه می‌رسید که چرا به ثمر بهترین نرم افزار مدیریت تولید گفته می‌شود. 

کمک به شفاف شدن فرایند تولید دیگر مزیت مهم استفاده از نرم افزار برنامه ریزی تولید ثمر است. با شفاف شدن فرایندهای تولید می‌توانید گلوگاه‌ها را شناسایی کنید و برای رفع آن‌ها اقدام‌های لازم را انجام دهید. ثمر با ساد‌ه‌سازی فرایندهای تولید و ایجاد یک ساختار منسجم برای مدیریت سندها و دستورالعمل‌ها در گام اول به شما امکان می‌دهد جریان‌ها و فرایندهای کاری را دقیق و درست مدیریت کنید. در گام بعدی، نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید ثمر با ارایه گزارش‌های جامع و کاربردی به شما امکان می‌‌دهد نقص فرایندهای‌تان را شناسایی کنید و برای رفع آن‌ها کارهای لازم را انجام دهید. دریافت بازخورد از کف کارخانه ابزار مهم دیگری برای شناسایی گلوگاه‌ها است. داده‌هایی که ثمر در اختیار مدیران تولید می‌گذارد به آن‌ها امکان می‌دهد انتظارات خود از هر ایستگاه کاری را با عمکلرد واقعی آن‌ها مقایسه کنند و در صورت وجود مغایرت در آن‌ها، به اصلاح روش‌ها و رویه‌های جاری بپردازند. گزارش‌های جامع، تحلیلی و آماری، تولید، دسته‌بندی و تحلیل داده‌ها و ارایه بازخوردهای دائمی از کف کارخانه همگی ابزارهایی است که ثمر برای شناسایی و حذف گلوگاه‌ها در اختیار مدیران تولید و کارخانه می‌گذارد. نقطه شروع برنامه ریزی تولید، طرح‌ریزی سربرنامه تولید یا MPS است. برای مدیریت این مهم در سازمان نیاز است تا پروژه‌ها و زیرمجموعه‌های آن دقیق و شفاف تعریف شوند. ابزاری که این پروژه‌ها در آن تعریف می‌شوند گاه با نام نرم افزار MPS شناخته می‌شود.

 

نرم افزار برنامه ریزی تولید «ثمر»؛ گام‌ به گام برنامه ریزی تولید را هوشمند انجام دهید

 

تعریف ساختار محصول

نرم افزار برنامه ریزی تولید ثمر به شما امکان می‌دهد نامحدود BOM و OPC تعریف کنید. نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید ثمر با تعریف ساختار محصول و مدیریت برنامه ریزی تولید به شما امکان می‌دهد سرعت تولید را بالا ببرید و به مصرف مواد اولیه در لحظه و از هر جا نظارت داشته باشید. جریان‌های کاری و فرایندهای تولید را پایش کنید و در نهایت محصول را با استانداردهای مورد نظرتان به بازار بفرستید. برای ساختار محصول، نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید ثمر ویژگی‌های متنوعی در اختیار شما می‌گذارد:

  • تعریف فرمول‌های BOM؛
  • زمان‌سنجی نیروهای کار و عملکرد دستگاه‌‌ها؛
  • تعریف نمودار OPC؛
  • ترسیم درخت محصول؛
  • تهیه و دسته‌بندی داده‌های مورد نیاز برای محاسبه بهای تمام شده محصول؛
  • تعریف فرمول‌های خاص، مثل دوباره‌کاری‌ها؛
  • مدیریت ضایعات در هر مرحله از تولید.

نرم افزار برنامه ریزی مواد مورد نیاز تولید

 

نرم افزار برنامه ریزی منابع تولیدی

تولید محصول

نرم افزار برنامه ریزی تولید ثمر به‌عنوان یک راهکار تولید جامع و هوشمند، با تمام سیستم‌های مورد نیاز تولید یکپارچه است. اگر هم بنا به نیازهای خاص کسب‌وکارتان به فرایندهای خاص یا یکپارچگی با سایر سیستم‌ها نیاز داشته باشید، در کم‌ترین زمان این اتفاق می‌افتد. در نرم افزار برنامه ریزی تولید، مدیریت انبارها اهمیت فراوانی دارد. در تولید محصول اگر انبارها به‌درستی مدیریت شوند هم زمان ساخت کم می‌شود و هم هزینه پایین می‌آیند. ارتباط با انبارها در کنار دسترسی به گزارش‌های متنوع و کاربردی، ثمر را به یک انتحاب چابک و منعطف میان رقبا تبدیل می‌کند. نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید ثمر، تجربه تولید هوشمند در هزاره سوم را به شما می‌دهد.

برخی از امکانات نرم افزار برنامه ریزی تولید ثمر برای تولید یکپارچه محصول:

  • تعریف دستورهای ساخت متنوع و مختص به هر سفارش؛
  • اولویت‌بندی سفارش‌ها؛
  • تعریف مرکز‌های کاری متنوع؛
  • پشتیبانی از دستورهای خاص تولید برای تولید انبوه، دسته‌ای، سفارشی و...؛
  • ساخت بارکد برای هر محصول با قابلیت سفارشی‌سازی هر بارکد؛
  • دریافت گزارش‌های متنوع و کارآمد از وضعیت ماشین‌های خط تولید (گزارش OEE و...)؛
  • ساخت داشبوردهای مدیریت و پایش در لحظه عملیات تولید.

 

کنترل کیفیت

نرم افزار برنامه ریزی تولید ثمر را باید یک نرم افزار کنترل کیفیت جامع و کامل نیز دانست. این راهکار هوشمند به شما امکان می‌دهد بدون محدودیت، انواع تست‌پلن‌ها، آزمون‌های ارزیابی عمکلرد، جریان‌های کاری تولید و استانداردها و رویه‌های مختلف تعریف و اجرا کنید. این قابلیت نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید شما را قادر می‌کند تا برنامه ریزی تولید را از حوزه صرفا تولید خارج کنید و در سایر حوزه‌های سازمان، مثل واحد کنترل کیفیت پیاده‌سازی کنید.

ثمر، نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید برای کنترل کیفیتی دقیق‌تر در سازمان این ویژگی‌ها را ارایه می‌دهد:

  • ایجاد و ویرایش در لحظه مرحله‌های مختلف کنترل کیفیت؛
  • ایجاد و ویرایش پرسش‌نامه‌ها، آزمون‌ها با قابلیت تعیین میزان دسترسی برای کاربران؛
  • تعریف تست‌پلن برای محصولات مختلف با پارامترهای کمی و کیفی و تعیین مسئول کنترل کیفی برای هر محصول؛
  • تعیین مکان و ابزار تست در هر تست‌پلن؛
  • ایجاد پرسش‌نامه، آزمون، ارزیابی، تست‌پلنِ تکی یا دوره‌ای با تعداد پرسش و پاسخ دلخواه؛
  • امکان درج توضیحات و ضمیمه کردن فایل مستندات به تاریخچه هر نظرسنجی، آزمون، ارزیابی؛
  • نمایش نتایج با نمودار Basic Bar؛
  • نمایش نتایج با نمودار Wind Rose؛
  • نمایش نتایج با نمودار 360 درجه Polar؛  
  • انتقال پرسش‌نامه به واحد یا شعبه دیگر؛
  • ایجاد الگو‌های تکرار برای پرسش‌نامه، آزمون، ارزیابی و تست‌پلن؛
  • ارسال اطلاعات تولید و درخواست انجام کنترل کیفیت؛
  • ارسال اطلاعات الگوهای کنترل کیفیت؛
  • ارسال نتایج کنترل کیفیت؛
  • کنترل توقفات و انحرافات تولید؛
  • کنترل کیفیت حین تولید؛
  • امکان ایجاد الگوی کنترل کیفیت در برنامه ریزی تولید؛
  • امکان ثبت خودکار درخواست کنترل کیفیت مواد ورودی در زمان رسیدن کالا به انبار؛

نرم افزار برنامه ریزی تولید ثمر

 

نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید ثمر

تولید کالا بر اساس سفارش ساخت (MTO)

در نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید ثمر امکان تعریف دستورهای ساخت سفارشی و خاص در مدیریت برنامه ریزی تولید را دارید. به‌این‌ترتیب به‌راحتی می‌توانید محصولات مورد نیاز مشتری را با هر میزان سفارشی‌سازی تولید کنید و در زمان مقرر به دست او برسانید. یکپارچگی نرم افزار برنامه ریزی تولید ثمر با سایر سیستم‌های درگیر در عملیات تولید باعث می‌شود تمام فرایند، از ارتباط اولیه با مشتری تا گرفتن سفارش، سفارش مواد اولیه، تولید، بسته‌بندی و ارسال به مشتری در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام شود. نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید ثمر برای سفارش بر اساس ساخت امکانات متنوعی دارد از جمله:

  • امکان تعریف نوع سفارش؛
  • امکان تعریف دستور تولید بر اساس سفارش؛
  • امکان تخصیص نفر/ماشین برای هر سفارش ساخت؛
  • امکان ثبت رسید انتقال مواد به خط بعد از تایید سفارش؛

 

برنامه ریزی تولید با ثمر؛ از برنامه ریزی منابع تولید تا برنامه ریزی حمل‌ونقل و فروش

ثمر تنها یک نرم افزار برنامه ریزی تولید ساده نیست. این نرم افزار درواقع یک پکیج کامل است که نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید، برنامه ریزی مواد مورد نیاز تولید، نرم افزار مدیریت انبار، نرم افزار فروش و نرم افزار خدمات پس از فروش را شامل می‌شود. ثمر با یکپارچه کردن تمام فرایندهای سازمان و تولید می‌تواند سرعت اجرای فرایندها را بالا برده و نظارت بر آن‌ها را شفاف، هوشمند و دقیق کند.

نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید تیم‌یار با تمام سیستم‌های دخیل در فرایندهای برنامه ریزی منابع تولید در ارتباط است. منابع تولید از سه ضلع اصلی و سنتی منابع انسانی، سرمایه و ماشین‌آلات تشکیل شده است. منابع تولید اما بسیار گسترده‌تر و عمیق از این سه ضلع است که بیشتر آن را در کتاب‌های تاریخ می‌خوانیم. برای برنامه ریزی منابع تولید ابتدا باید سیستم تولید را مشخص کنیم. سیستم‌های تولید با تنوع بالایی که دارند هرکدام نیازها و ورودی‌های خاصی را طلب می‌کنند. برای مثال ورودی‌های سیستم تولید انبوه با سیستم تولید پیوسته یا سفارشی تفاوت‌های بسیار زیادی دارد.

همین تفاوت در ورودی‌ها باعث می‌شود تا روش‌های برنامه‌ ریزی برای تولید محصول هم متفاوت باشد. پیش از هرچیزی باید ابزار مناسب برنامه ریزی را در اختیار داشته باشید. مهم‌ترین آن نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید است. مزیت مهمی که ثمر به کاربرانش ارایه می‌دهد این است که به آن‌ها امکان می‌دهد برای سیستم‌های مختلف تولید، برنامه‌های مختلف تولید را تعریف و پیاده‌سازی کنند. برنامه ریزی منابع تولید با ثمر به مدیران امکان می‌دهد برای هر محصول، هر سفارش، هر خط تولید، هر ایستگاه کاری و به‌طورکلی هرچیزی که با تولید سروکار دارد برنامه جداگانه‌ای تعریف و آن را مدیریت کنند.

نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید به تصمیم‌سازان امکان می‌دهد از پایه‌ای‌ترین تا پیشرفته‌ترین مدل برنامه‌ ریزی را برای سازمان‌شان پیاده‌سازی کنند. از برنامه ریزی‌های پیش تولید مانند مدیریت منابع انسانی و تعیین شیفت‌های کاری گرفته تا سفارش‌گذاری و خرید مواد اولیه. برنامه‌ ریزی‌های تولید مانند تعریف BOMها و ایستگاه‌های کاری، تعیین ظرفیت تولید و ایجاد دستورهای تولید نیز مجموعه کارهایی است که در این بخش انجام می‌شود. برنامه‌ ریزی‌های خط تولید، انبار، حمل‌ونقل و فروش نیز در مرحله دیگر قرار می‌گیرد که همگی در این نرم افزار قابل پیاده‌سازی اجرا است.

فرایندهای برنامه‌ ریزی منابع تولید در نرم افزار ثمر همین‌جا تمام نمی‌شود. ارایه ابری آن نیز به مدیران امکان می‌دهد از هرجا و در هر زمانی به آن‌چه نیاز دارند دسترسی داشته باشند. این دسترسی به آن‌ها امکان می‌دهد زمان بیشتری برای بهتر کردن فرایندها و جریان‌های کاری صرف کنند و کم‌تر درگیر مسائل اجرایی برنامه‌ ریزی تولید شوند. امکان پایش در لحظه فرایندهای تولید و نظارت بر آن، گزارش‌گیری دقیق و درلحظه از آن‌ها و استفاده از داده‌های آنلاین تنها بخشی از مزایایی است که با استفاده از نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید تیم‌یار به دست می‌آورید.

نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید

نرم افزار برنامه ریزی مواد مورد نیاز تولید نیز راهکار نرم افزاری دیگری است که در دل راهکار تولید ثمر توسعه داده شده است. برنامه ریزی مواد مورد نیاز تولید در ارتباط مستقیم با برنامه ریزی منابع تولید است و در نرم افزار ثمر به‌طور مستقیم با آن در ارتباط است. این یکپارچگی در ارسال و دریافت داده سرعت انجام کارها را بسیار بالا می‌برد.

بیایید یک مثال را با هم بررسی کنیم؛ اگر در سازمان‌تان از نرم افزار برنامه ریزی مواد منابع تولید و نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید استفاده می‌کنید که هرکدام برای یک تولیدکننده است، احتمالا بارها با مشکل‌های متفاوتی روبه‌رو می‌شوید. از خوانده‌ نشدن برخی داده‌های یک نرم افزار در نرم افزار دیگر تا باز و بسته کردن تب‌های زیاد در هر دور نرم افزار.

استفاده از نرم افزار برنامه ریزی مواد منابع تولید که با سیستم‌های مرتبط یکپارچه است زمان ارتباط را بسیار کاهش می‌دهد. در این نرم افزار می‌توانید به‌راحتی داده‌های مورد نیاز را در یک سیستم، مثلا نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید، تعریف و در سیستم دیگر، درلحظه، مشاهده کنید. همچنین می‌توانید از پایه، خودتان یک برنامه ریزی جامع انجام دهید، هرزمان نیاز داشتید آن را تغییر دهید و هم‌زمان آن را پایش کنید. قابلیت دیگری که در این جا به کمک شما می‌آید استفاده از ماژول Gateway تیم‌یار است که قبل‌تر آن ار توضیح دادیم.

برنامه ریزی منابع تولید و نرم افزار برنامه ریزی مواد مورد نیاز تولید هردو برداران بزرگ‌تر سیستم جامع‌ برنامه ریزی منابع سازمان (ERP) هستند. نرم افزار ثمر نیز یکی از ماژول‌های ERP‌ است که به‌صورت پیش فرض شامل دو سیستم برنامه ریزی مواد مورد نیاز تولید و برنامه ریزی منابع تولید می‌شود. هردوی این سیستم‌ها با یکپارچگی و در ارتباط مستقیم با یک‌دیگر تبدیل به موتور محرکه قدرتمندی می‌شوند که سرعت کسب‌وکار در مسیر رسیدن به اهداف را ساده می‌کند.

برنامه ریزی مواد مورد نیاز تولید در نرم افزار ثمر می‌تواند در لحظه و با توجه به ابری بودن آن از هرکجا توسط مدیران مدیریت و نظارت شود. موضوعی که برگ برنده این نرم افزار است امکان انتقال داده‌های شما به موبایل یا تبلت‌های اندوریدی است. برگ برنده‌ای که باعث می‌شود حتی یک دقیقه هم از وضعیت سازمان‌ و فرایندهای تولیدتان بی‌خبر نمانید. اپلکیشین اندروید تیم‌یار به کاربران امکان می‌دهد تمام داده‌‌های سازمان را در دستشان داشته باشند. همچنین ایت اپلیکشین امکان مدیریت چند کسب‌وکار در یک نرم افزار را نیز به مدیران می‌دهد.

ویژگی‌ کاربردی دیگری که در نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید وجود داد امکان سفارشی‌سازی گسترده آن است. به‌گونه‌ای که شما می‌توانید، انواع جریان‌های کاری، گزارش‌ها، ماژول و سیستم‌های مورد نیاز خودتان را در نرم افزار فضای کار تیم‌یار توسعه دهید و هر آن‌چه سازمان‌تان به آن نیاز دارد را به بهترین شکل برآورده کنید.

گزارش‌های برنامه ریزی مواد مورد نیاز تولید و گزارش‌های برنامه ریزی منابع تولید هردو می‌توانند در این ثمر سفارشی‌سازی شوند و براساس نیازهای متنوع کسب‌وکارهای تولیدی را برآورده کنند. همچنین ارتباط یکپارچه بین سیستم‌های مختلف و داد و ستد داده‌های مورد نیاز تولید در آن‌ها باعث می‌شود فرایندها سرعت، شفافیفت، یکپارچگی و دقت بالایی داشته باشند. مواردی که ضامن افزایش کارایی و بهره‌وری سازمان‌های تولیدی هستند.

ویژگی های نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید

چرا به نرم افزار برنامه ریزی تولید نیاز داریم؟

به‌کارگیری نرم افزار برنامه ریزی تولید به معنی واقعی کلمه می‌تواند کنترلی جامعی بر فرآیندهای تولید سازمانتان فراهم کند. شاید در فضای رقابتی امروز توجه کردن به محاسباتی نظیر پیش‌بینی دقیق تقاضا و مقادیر موجودی، برنامه‌ریزی سفارش‌ها و بهینه‌سازی موجودی بیش از گذشته اهمیت دارد. اما چگونه می‌توانیم این مبانی مهم تولید را در قالب نرم‌افزار مدیریت کنیم؟ ارتباط این سیستم با سایر راهکارهای سازمانی چگونه برقرار می‌شود؟ چنانچه نسبت به ضرورت و اهمیت چنین سیستمی برای کمک به تحقق اهداف تولید سازمانتان تردید دارید، ادامه مطلب را مرور کنید تا:

  • از چیستی نرم افزار برنامه ریزی تولید و نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید و کارکردهای اصلی‌اش برای کسب و کارها بگوییم
  • نقش چنین سیستمی را در پیشبرد روان‌تر امور تولید بررسی کنیم
  • راهنمایی مفید برای انتخاب کردن سیستمی مناسب جهت برنامه‌ریزی تولید فراهم کنیم.

منظور از نرم افزار برنامه ریزی تولید چیست؟

سیستم برنامه‌ریزی تولید نرم‌افزاری است که برای ساده‌سازی و ارتقای دقت فرآیندهای تدوین برنامه طراحی و تولید محصول یا ارائه خدمات به کار می‌رود. این سیستم به مدیران کسب و کارها کمک می‌کند تا فرآیندهای تولید را تا حد امکان کارآمد کنند. در این نرم‌افزار امکاناتی را برای برنامه‌ریزی و تخصیص‌دهی مواد خام، کارکنان و ایستگاه‌های کاری جهت انجام دادن به‌هنگام سفارش‌های تولید پیش‌بینی کرده‌اند. برنامه‌های تولید معمولاً به‌وسیله مدیران تولیدی تدوین می‌شوند که درگیر فرآیندهای صف هستند. نرم‌افزار برنامه‌ریزی، ابزار مدیریت کردن بهینه منابع موجود را برای آن‌ها فراهم می‌کند.

ضرورت استفاده کردن از نرم افزار برنامه ریزی تولید برای کسب و کارها چیست؟

  • سیستم برنامه‌ریزی تولید فرآیندی کارآمد را با توجه به نیازهای مشتریان و سازمان فراهم می‌کند. در این سیستم کاربردی، هم فرآیندهای وابسته به مشتری مانند تحویل به‌موقع سفارش و هم فرآیندهای مستقل از مشتری مثل زمان چرخه تولید بهینه می‌شوند.
  • نرم افزار برنامه ریزی تولید مناسب، زمان تحویل کالا یا ارائه کردن خدمات به مشتریان را به حداقل می‌رساند؛ یعنی مدت زمان ثبت سفارش تا تکمیل و تحویل شدن آن.
  • این سیستم به برنامه‌ریزی تهیه مواد اولیه‌ای کمک می‌کند که بر اساس مقدار محصولات نهایی باید تولید شوند. همچنین، امکاناتی را برای موجودی، جریان نقدی، فروش و توزیع در خودش دارد.

نرم افزار برنامه ریزی تولید تیم‌یار چه قابلیت‌هایی دارد؟

  • رابط کاربری آسان و تصویری: کاربرپسندی این سیستم و دسترسی سریع و آسان به امکانات متنوع آن باعث می‌شوند تا تمامی ابزارهای لازم جهت استانداردسازی نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید را در کمترین زمان به کار بگیرید.
  • امکان اتصال به سایر سیستم‌های سازمان: تبادل پویای اطلاعات نرم افزار برنامه ریزی تولید با سیستم‌هایی نظیر ERP به مدیریت کردن متمرکز فرآیندهای مختلف تولید کمک می‌کند. این ویژگی امکان اخذ گزارش‌های آنی و مهم را از تمامی بخش‌های کسب و کار فراهم می‌کند.
  • سازگاری با فرآیندهای تولید کسب و کار: امکانات نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید تیم‌یار با توجه به نیازمندی‌های سازمانتان قابل سفارشی‌سازی هستند. در این‌صورت می‌توانید آن را با کارآمدی بیشتری در خدمت اهداف تولید به کار بگیرید.
  • استفاده از هوش مصنوعی برای پیش‌بینی کردن تقاضا: در شرایط رقابتی و متحول فعلی، برآورد فصلی تقاضا، کشش قیمت، یا پیش‌بینی از بالا به پایین کافی نیست. در چنین شرایطی، پیش‌بینی این مسئله دشوار است که آیا می‌توانیم از میزان فروش فعلی به برآوردی درباره روندهای آتی برسیم یا خیر. سیستم برنامه‌ریزی تولید با کمک هوش مصنوعی و استفاده کردن از تکنیک‌های پیش‌بینی سری‌های زمانی این کار را واقعی‌تر و آگاهانه‌تر می‌کند.

مهم‌ترین مراحل برنامه‌ریزی تولید کدامند؟

هر یک از مراحل کار در نرم افزار برنامه ریزی تولید یا نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید با ساز و کار مشخصی به شرح زیر تعریف و اجرا می‌شوند:

  • برآورد تقاضای محصول با تدوین کردن طرحی کلی درباره تعداد محصولاتی که باید در دوره زمانی مشخصی تولید شوند. چنین برآوردی با ترکیب کردن نتایج تحلیل روند سوابق تولید با روندهای جدید و بالقوه مرتبط با بازار فراهم می‌شود.
  • ارزیابی کردن گزینه‌های تولید که شامل حسابداری منابع موجود و محاسبه کردن روش‌هایی برای استفاده مؤثرتر از آن‌ها بر اساس برآوردهای تقاضای پیش‌بینی شده است.
  • کمک کردن به انتخاب کارآمدترین گزینه با استفاده از منابعی که کمترین هزینه و کارآمدترین زمان را داشته باشند.
  • نظارت و ارزیابی کردن فرآیند اجرای برنامه تولید با ابزارهای گزارش‌گیری آنی نرم افزار برنامه ریزی تولید که به مدیران کسب و کارها کمک می‌کند تا آنچه که اتفاق می‌افتد را با وضعیت مطلوب مقایسه و تفاوت‌ها را ارزیابی کنند.
  • اعمال کردن تغییرات اصلاحی لازم در فرآیندهای تولید با توجه به نتایج تحلیل داده‌های نظارتی.

مزایای نرم افزار برنامه ریزی مواد مور نیاز تولید

انواع برنامه‌ریزی تولید کدامند؟

  • زمان‌بندی اصلی تولید (MPS: Master Production Schedule): برنامه‌هایی هستند که برای کالاهایی خاص تدوین می‌شوند که قرار است در دوره زمانی مشخصی تولید شوند. آن‌ها عمدتاً با نرم افزار برنامه ریزی تولید ایجاد و به‌وسیله کاربران تنظیم می‌شوند.
  • برنامه‌ریزی مواد مورد نیاز (MRP: Material Requirements Planning): سیستمی است که به‌منظور برنامه‌ریزی تولید، زمان‌بندی و کنترل موجودی به کار می‌رود. MRP خاطر مدیران سازمان را از کافی بودن مواد خام آسوده می‌کند، کمترین مقدار ممکن مواد و محصولات را در داخل سازمان نگه می‌دارد و برنامه‌ریزی فعالیت‌های تولید و خرید را انجام می‌دهد. برنامه ریزی مواد مورد نیاز تولید در ارتباط مستقیم با نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید است.
  • برنامه‌ریزی ظرفیت مورد نیاز تولید: این نوع نرم افزار برنامه ریزی تولید مشخص می‌کند که سازمان چه ظرفیتی را برای پاسخگویی به تقاضاهای متغیر مشتریان دارد.
  • برنامه‌ریزی گردش کار: برنامه‌ریزی گردش کار عبارت است از برنامه‌ریزی کردن توالی عملیات انجام شده به‌وسیله یک یا چند کاربر سیستم.

انواع دیگری از سیستم‌های برنامه‌ریزی نیز در کسب و کارها به کار گرفته می‌شوند که از منطق برنامه‌ریزی تولید در زمینه‌های غیرتولیدی استفاده می‌کنند؛ مثل برنامه‌ریزی منابع انسانی، منابع سازمانی و فروش و عملیات.

اهمیت برنامه ریزی تولید

برنامه‌ریزی برای تولیدی کارآمد بسیار مهم است و در نرم افزار برنامه ریزی تولید، ابزار لازم برای این کار در نظر گرفته شده است. یکی از بهترین نتایج به‌کارگیری چنین سیستمی در سازمان، انجام شدن به‌هنگام سفارش‌های مشتریان کسب و کار است. چنانچه مقدار موجودی مواد، در دسترس بودن ایستگاه‌های کاری یا برنامه کاری کارکنانتان را ندانید قطعاً نخواهید توانست مشتریانتان را راضی نگه دارید. سیستم تخصصی تیم‌یار در این خصوص کمک می‌کند تا فرآیند محاسبه کردن مصرف مواد برای تولید کالاهای نهایی به بهترین شکل ممکن پیش‌بینی و عملی شود. در ادامه برخی از مفاهیم اصلی این حوزه را خیلی کوتاه بررسی می‌کنیم.

 

 

 

نرم افزار برنامه ریزی تولید مهم‌ترین ابزار برنامه ریزی در سازمان است. برنامه ریزی تولید قلب تپنده هر عملیات تولید است. برای برنامه ریزی دقیق تولید، ثمر، نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید تیم‌یار به شما امکان می‌دهد بدون محدودیت و در کم‌ترین زمان ممکن برنامه ریزی تولید محصول خود را انجام دهید. اگر کسب‌وکاری دارید که همیشه یک کالای خاص تولید می‌کند؛ کافیست فقط یک‌بار دستور تولید را تعریف کنید و به خط تولید ارسال کنید. با این ‌کار و تعریف دوره‌های تکرار دیگر نگران تعریف چندباره دستور تولید برای هر دوره نخواهید بود. ثمر، نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید این امکانات را در اختیار کسب‌وکار می‌گذارد:

  • امکان ارسال درخواست کالا به ازای دستور تولید؛
  • برنامه ریزی مواد موردنیاز (MRP) برای هر سفارش ساخت؛
  • تعریف و ویرایش BOM محصول؛
  • امکان برنامه ریزی و ارسال درخواست خرید به میزان نیاز در هر دوره تولید؛
  • امکان تعیین آستانه هشدار خرید مواد اولیه؛
  • ارایه گزارش‌های دقیق، عمیق و تحلیلی از هر دوره تولید.

 

نرم افزار برنامه ریزی تولید باعث اثربخشی فرایندهای سازمان می‌شود. تا زمانی‌که از اثربخشی برنامه ریزی تولید مطمئن نباشیم نمی‌توانیم از کاربردی بودن آن‌هم مطمئن شویم. اطمینان از کاربردی بودن برنامه ریزی‌ باید از عملکرد هر دوره گزارش‌های جامع و دقیق تکی و ترکیبی بگیریم. گزارش‌هایی که در قالب‌های مختلف، میزان عملکرد سازمان را در هر دوره به ما بدهد. همچنین باید قادر باشیم تا هرلحظه که نیاز بود به وضعیت تولید، ماشین‌آلات و کارکنان در کم‌ترین زمان دسترسی داشته باشیم.

برای هردوی این نیازها، ثمر، نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید تیم‌یار راهکار منعطف و چابکی دارد. گزارش ساز قدرتمند تیم‌یار در کنار ارایه گزارش‌های استاندارد و معمول کسب‌وکارهای تولیدی به شما امکان می‌دهد گزارش‌های شخصی‌سازی‌شده خودتان را نیز در آن تعریف و پیاده‌سازی کنید و از اثربخشی برنامه ریزی تولیدتان باخبر شوید. هوش تجاری (BI) تیم‌یار هم با رصد و تحلیل داده‌های قبلی و موجود، در پیش‌بینی تقاضا برای دوره‌های تولید بعدی به شما کمک‌های شایانی می‌کند.

داشبوردهای مدیریت ثمر کاملا قابل شخصی‌سازی‌اند. داخل این داشبوردها هر سند، گزارش و ویجتی که می‌خواهید را می‌توانید داشته باشید. از انواع گزارش‌های آنلاین و لحظه‌ای از عمکلرد خطوط تولید و دستگاه‌ها تا حضوروغیاب کارکنان. تمام داده‌های موردنیازتان در داشبوردهای مدیریتی ثمر فقط چند کلیک با شما فاصله دارند.

برخی از گزارش‌های نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید ثمر شامل این موارد است:

  • OEE خطوط تولید؛
  • میزان پیشرفت خط تولید؛
  • شاخص‌ دسترسی خطوط تولید؛
  • شاخص کیفیت خطوط تولید؛
  • شاخص عملکرد خطوط تولید؛
  • نسبت تعداد دوباره‌کاری‌های خطوط تولید؛
  • نسبت تعداد نامنطبق خطوط تولید؛
  • و... .

 

نرم افزار برنامه ریزی تولید شاید مفهومی جدید باشد. اما ریشه‌های برنامه ریزی تولید مدرن امروزی به نیمه اول قرن نوزدهم میلادی می‌رسد. این روش از نیاز کارخانه‌ها و کارگاه‌های به بهینه‌ کردن فرایندهای داخلیشان برای مدیریت تولید محصولات مختلف بود. می‌توان گفت صنایع راه‌آهن و پوشاک اولین‌هایی بودند که نیاز به مدیریت برنامه ریزی تولید را احساس کردند. هرچند بعدها این مفهوم در صنایع خودروسازی و هوافضا ساخته و پرداخته شد و به بلوغ رسید.

برنامه ریزی تولید در نسخه‌های اولیه خود بسیار ساده بودند. از آن‌جایی‌که تولید کارخانه‌ها در حجم اندک انجام می‌شد. معمولا یک نفر در کارگاه تمام کارهای مربوط به برنامه ریزی و اجرای آن را در عهده‌دار بود. در برخی مواقع هم نهایت یک نفر برای برنامه ریزی به او کمک می‌کرد.

با شروع قرن بیستم، تولیدکنندگان دیگر فقط به فکر تولید نبودند. آن‌ها می‌خواستند هزینه‌ها را هم کنترل کنند و برای این کار به بهینه کردن فرایندهایشان روی آوردند. بهینه‌کردن فرایندها هم بدون برنامه ریزی ممکن نبود. پس برنامه ریزی تولید اهمیت فراوانی یافت. در ادامه پیشرفت این حوزه، نرم افزار برنامه ریزی تولید به صنایع معرفی شد. نرم افزاری که هم کار خودکارسازی برنامه ریزی را انجام می‌داد و هم سرعت صنایع را بالا می‌برد.

امروزه فناوری تبدیل به آچار فرانسه برنامه ریزی تولید شده است. تقریبا هرنوع برنامه تولید را می‌توان در نرم افزارها پیاده‌سازی کرد. حتی می‌توان آن‌ها سفارشی کرد و برای فرایندهای خاص سازمان‌ها بهینه. در ادامه نگاهی داریم به روش‌ها و انواع برنامه ریزی تولید.

 

برنامه ریزی تولید چیست؟

کسانی که در دانشگاه مهندسی صنایع خوانده‌اند یک تعریف ساده و سر راست از این مفهوم دارند: برنامه‌ ریزی تولید یعنی تصمیم‌گیری درباره‌ مصرف منابع سازمان برای به نتیجه‌ رساندن بهینه عملیات تولید. این تعریف تقریبا هرآن‌چه که باید از برنامه ریزی تولید و چیستی آن بدانیم را به ما می‌گوید. برنامه تولید برای برآوردن هدف‌های سازمان و گرفتن بهترین نتیجه از فرایندهای تولید به کسب‌وکارها کمک می‌کند.

تولید روش‌های مختلفی دارد: انبوه، دسته‌ای، پیوسته، سفارشی، پروژه‌ای و... . برای هرکدام از این روش‌های تولید برنامه ریزی خاصی مورد نیاز است. برنامه ریزی تولید را باید قلب تولید دانست. این بخش از تولید بین دو بخش پیش‌بینی فروش و طراحی محصول و بقیه فرایندهای تولید قرار می‌گیرد. در واقع بدون برنامه تولید، فرایند تولید کامل نیست.

نرم افزار برنامه ریزی تولید اگر اثربخش پیش رود باعث کاهش زمان تولید می‌شود. منظورمان از زمان تولید در این‌جا صرفا زمانی که طول می‌کشد تا ماده اولیه به محصول تبدیل شود نیست، بلکه منظورمان هر زمانی است که در تمام فرایندهای تولید، از سفارش ماده اولیه تا رسیدن آن به کارخانه، انبار مواد، خط تولید، ساخت محصول، انبار محصول و فروش نهایی وجود دارد. مدیریت اثربخش برنامه تولید می‌تواند باعث مصرف بهینه مواد اولیه و کمک به تولید به‌هنگام شود.

نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید به کسب‌وکارهای صنعتی امکان می‌دهد در کم‌ترین زمان و با بالاترین بهره‌وری، برنامه ریزی را انجام و آن را به سرمنزل مقصود، که همان تولید بهینه و سودآور است، برسانند.

تاریخچه نرم افزار برنامه ریزی تولید

در ادامه، به خاستگاه و سیر تاریخی آن‌چه را که امروز به‌عنوان سیستم برنامه‌ریزی تولید می‌شناسیم، به اختصار اشاره می‌کنیم.

  • شاید اولین اَشکال سیستم‌های برنامه‌ریزی و کنترل تولید را بتوانیم به‌صورت گروه‌هایی از سرکارگران در کارخانه‌ها تصور کنیم که هر یک مسئول برنامه‌ریزی تولید، سفارش مواد و حمل و نقل محصولات در محدوده خاصی از کارخانه بودند. با این‌که این افراد مهارت‌های متفاوتی داشتند، اما طراحی و کارکرد نسبتاً ساده این کارخانجات به افراد غیرفنی نیز امکان می‌داد تا با موفقیت امور مختلف تولید را هدایت کنند.
  • با تکمیل‌تر شدن شرکت‌های اولیه در دوران انقلاب صنعتی، گام‌های مهمی برای شکل‌گیری سیستم‌هایی نظیر نرم افزار برنامه ریزی تولید برداشته شدند. در این مرحله، سیستم‌هایی تخصصی اعم از نقطه سفارش مجدد تولید (ROP: Reorder Point) و کنترل موجودی به تدریج جایگزین سیستم ساده و غالباً ناکارآمد سرکارگر کارخانه شدند. سیستم‌هایی نظیر نقطه سفارش مجدد در واقع، روندهای قبلی را مبنای پیش‌بینی تقاضای موجودی آینده قرار می‌دادند. این سیستم‌ها عمدتاً دستی بودند؛ در نتیجه، سیستم‌های ROP خودکار در مدت کوتاهی پس از ظهور کامپیوترهای بزرگ تجاری در اواخر دهه 1950 و اوایل دهه 1960 به وجود آمدند.
  • سیستم برنامه‌ریزی نیازمندی‌های مواد (MRP: Material Requirements Planning Software) در اواسط دهه 1960 به‌عنوان بخشی از نرم افزار برنامه ریزی تولید، به‌تدریج جایگزین سیستم‌های ROP برای کنترل تولید شدند. این سیستم‌ها مزیت تبلیغاتی واضحی داشتند که عبارت بود از آینده‌نگر و مبتنی بر تقاضا بودن آن‌ها.
  • نرم افزار برنامه ریزی تولید در اواسط دهه 1970 به‌تدریج جایگزین MRP شد. با افزوده شدن امکاناتی نظیر مدیریت آنی سفارش‌های مواد، برنامه‌ریزی نیازهای ظرفیت تولید (CRP: Capacity Requirements Planning) و محدودیت‌های آن در محاسبات برنامه‌ریزی تولید در دهه 1980، سیستم‌های برنامه‌ریزی منابع تولید (MRPII: Manufacturing Resource Planning) به وجود آمدند.
  • با ظهور سیستم‌های اجرایی تولید (MES: Manufacturing Execution System) در اوایل دهه 1990، ارتباطی کارآمد بین نرم افزار برنامه ریزی تولید، MRPII، انبار و سیستم‌های کنترل دستگاه‌ها فراهم شد. مهم‌ترین نقش MES این مسئله بود که فرآیندهای اصلی تولید را در سیستمی ارزش‌آفرین ترکیب می‌کرد و برآوردن نیازمندی‌های مشتریان را در کانون فرآیندها قرار می‌داد. این سیستم برای تحقق اهداف زیر به کار گرفته شد:
  • مدیریت در دسترس بودن منابع ماشین‌آلات تولید
  • اولویت‌بندی برنامه‌های تولید
  • کنترل کردن جریان واحدهای تولیدی بین ماشین‌ها
  • مدیریت کردن نیروی کار موجود
  • کنترل کردن خودکار اسناد 
  • پشتیبانی از مدیریت کیفیت، فرآیند و نگهداری

اساس کار نرم افزار برنامه ریزی تولید چیست؟

برای حداکثرسازی بهره‌وری در هر کسب و کاری برنامه صحیحی برای تولید لازم است. اما برنامه‌ریزی اثربخش، فرآیند پیچیده‌ای است که فعالیت‌های بسیاری را در بر می‌گیرد. در این‌صورت، مدیران مطمئن می‌شوند که مواد، تجهیزات و منابع انسانی در زمان و مکان مورد نیاز در دسترس هستند. بنابراین، نرم افزار برنامه ریزی تولید همانند نقشه راهی است که کمک می‌کند بدانید به کجا می‌روید و چقدر طول می‌کشد تا به آن‌جا برسید. این نوع برنامه‌ریزی به درک درستی از فعالیت‌های کلیدی تولید بستگی دارد. در ادامه به برخی از این فعالیت‌ها اشاره می‌کنیم. 

  • پیش‌بینی کردن انتظارات بازار

برای برنامه‌ریزی اثربخش تولید، باید بتوانید میزان فروش بالقوه را با ضریب اطمینان قابل قبولی تخمین بزنید. مدیران کسب و کارها غالباً برآوردی برای فروش آتی‌شان ندارند. اما معمولاً می‌توانند فروش را بر اساس اطلاعات قبلی، روند بازار یا سفارش‌های ثابت پیش‌بینی کنند. تحلیل میدانی، جمع‌آوری اطلاعات و درک نتایج حاصل از آن‌ها امکان تشخیص دقیق‌تر و تدوین کردن راهبرد مناسبی را برای تولید فراهم می‌کند.

  • کنترل کردن موجودی

تعیین مقدار مطمئن موجودی برای تغذیه کردن خطوط تولید یکی از کارکردهای مهم نرم افزار برنامه ریزی تولید است. این ویژگی کمک می‌کند تا کنترل کارآمدی بر میزان موجودی مواد و سفارش‌ها اعمال کنید.

  • در دسترس بودن تجهیزات و منابع انسانی

زمان در دسترس، عبارت است از دوره زمانی که بین فرآیندها مجاز است تا کار تمامی سفارش‌های مشتریان در خط تولید یا خدمات تکمیل شود. نرم افزار برنامه ریزی تولید کمک می‌کند تا زمان مذکور را مدیریت کنید و در عین حال، مراقب باشید که تأخیری در فرآیند تولید ایجاد نشود. برنامه‌ریزی تولید باید طوری باشد که ظرفیت عملیاتی سازمانتان را به حداکثر برساند اما فراتر از حد تعیین شده نشود. از طرفی، فرآیند عاقلانه این است که برای ظرفیت کامل تولید برنامه‌ریزی نکنید و مجالی را برای اولویت‌ها و تغییرات غیرمنتظره احتمالی باقی بگذارید.

  • تعیین کردن استانداردی برای مراحل و زمان

کارآمدترین سیستم جهت تعیین کردن مراحل تولید معمولاً فرآیندها را به ترتیبی مدیریت می‌کند که اتفاق می‌افتند و سپس میانگین زمان لازم را برای تکمیل کار در نظر می‌گیرد. یادتان باشد که همه مراحل لزوماً پشت سر هم اتفاق نمی‌افتند و ممکن است بسیاری از آن‌ها به‌طور همزمان رخ بدهند. پس از تکمیل شدن نقشه فرآیندی، متوجه خواهید شد که تکمیل کل فرآیند تولید چقدر طول می‌کشد. بهتر است که کار و زمان برای کارهای تکراری به‌وسیله نرم افزار برنامه ریزی تولید استاندارد شود. فعالیت‌های مشابه را برای استفاده آتی مستند کنید و از آن‌ها به‌عنوان مبنایی برای تعیین کردن مسیرها و زمان‌های آتی استفاده کنید. چنین روندی برنامه‌ریزی تولید کسب و کارتان را تا حد زیادی سریع‌تر می‌کند.

  • شناسایی و مدیریت کردن عوامل ریسک

گردآوری اطلاعات قبلی درباره تجربیات کاری مشابه، جزئیات آنی، مواد و خطاها در نرم افزار برنامه ریزی تولید کمک می‌کند تا بتوانید موارد مخاطره‌آمیز را در فرآیندهای تولید شناسایی و تحلیل کنید. چنانچه تولید سازمان با ریسک‌های زیادی مواجه باشد، باید تحلیل حالات شکست و اثرات آن (FMEA: Failure Mode and Effects Analysis) را انجام دهید و مطمئن شوید که کنترل‌هایی را برای حذف کردن یا به حداقل رساندن آن‌ها در نرم افزار برنامه ریزی تولید اعمال می‌کنید. چنین مکانیزمی کمکتان می‌کند تا راهکارهایی را برای کاستن از مشکلات احتمالی در مسیر تولید کسب و کارتان مشخص کنید. این نوع تحلیل عمدتاً در مشاغل تولیدی و مونتاژی رایج است.

به‌کارگیری نرم افزار برنامه ریزی تولید چه اثراتی بر فرآیندهای تولید سازمان دارد؟

شاید مهم‌ترین تأثیر استفاده کردن از سیستم برنامه‌ریزی تولید، حصول اطمینان از پایداری فرآیندهای مختلف تولید سازمانتان باشد؛ زیرا تکنیک‌های پیش‌بینی شده در این سیستم باعث می‌شوند تا:

  • مهلت‌های زمانی تحویل کالاها یا خدمات به‌طور صحیح رعایت شوند
  • خطر کمبود موجودی به حداقل برسد
  • بهره‌وری تولید بیشینه شود
  • هزینه‌های نیروی کار با از بین رفتن زمان‌های اتلاف، کم شود
  • جریان مواد در فرآیند تولید بهینه شود
  • با کاهش یافتن نیاز به ذخایر ایمنی و موجودی‌های بیش از حد مواد از هزینه‌های موجودی کالا کاسته شود و
  • از تجهیزات و ارتقای ظرفیت به‌صورت بهینه بهره‌برداری شود.

نرم افزار برنامه ریزی تولید چگونه مدیریتی جامع بر فرآیندهای مختلف تولید اعمال می‌کند؟

تمامی فعالیت‌های اصلی و فرعی کسب و کارتان به برنامه تولید مربوط هستند و فعالیت‌های هر حوزه باید به‌طور اثربخشی به هم مرتبط شوند. این نوع طراحی در نرم افزار برنامه ریزی تولید به مواد، تجهیزات، منابع انسانی، آموزش، ظرفیت و مسیریابی یا روش‌های تکمیل کار در زمانی استاندارد مربوط است. برنامه تولید در وهله نخست باید اجزای کلیدی خاصی را در نظر بگیرد تا از جریان بدون وقفه کار در حین توسعه عملیات، اطمینان حاصل شود. در ادامه به ساز و کارهای نرم افزار برنامه ریزی تولید برای هر یک از اجزای آن می‌پردازیم.

  • سفارش مواد

مواد و خدماتی که به زمانی طولانی نیاز دارند یا فاصله زیادی برای جابجایی مواد دارند، باید قبل از نیازهای تولید سفارش داده شوند. تأمین‌کنندگان باید مواد را به‌صورت دوره‌ای برای سازمان ارسال کنند تا از تأمین بدون وقفه آن‌ها اطمینان حاصل شود.

  • تدارک تجهیزات

تهیه کردن ابزار و تجهیزات تخصصی برای شروع فرآیند تولید ممکن است به زمان طولانی‌تری نیاز داشته باشد. یادتان باشد که ممکن است تجهیزات به‌صورت سفارشی ساخته شوند یا تنظیم کردنشان دشوار باشد. حتی شاید به آموزش‌های خاصی برای این نوع تجهیزات نیاز باشد. وضعیت تدارک دیدن این نوع تجهیزات با تنظیمات مشخصی در نرم افزار برنامه ریزی تولید قابل کنترل است.

  • تنگناهای تولید

منظور از تنگناها یا گلوگاه‌ها محدودیت‌هایی در فرآیند تولید هستند که آن‌ها را باید از قبل به کمک نرم افزار برنامه ریزی تولید ارزیابی کنید تا بتوانید کنترلشان را به دست بگیرید یا از مسیر تولید خارجشان کنید. شاید بخواهید تولید را در حین ارزیابی کردن تنگناهای احتمالی آغاز کنید؛ در این حالت، ممکن است آن‌ها را به حوزه دیگری از فرآیند منتقل کنید. در نتیجه، مقابله با تنگناها می‌تواند چالش دائمی هر کسب و کاری باشد.

  • به‌کارگیری منابع انسانی و آموزش

فرآیندهای کلیدی یا تخصصی ممکن است نیاز به آموزش گسترده کار کردن با تجهیزات تخصصی، فرآیندهای فنی یا الزامات نظارتی داشته باشند. داوطلبان فراگیری این تخصص‌ها باید فرآیندهای مصاحبه درباره مهارت‌های فنی‌شان را طی کرده باشند. هنگام به‌کارگیری آن‌ها باید زمان کافی برای آموزش اختصاص دهید و قبل از شروع کار مطمئن شوید که آن‌ها شایستگی لازم را در کارشان کسب کرده‌اند. این کار روند مطلوب تولید محصول یا ارائه خدمات را تضمین می‌کند. منابع انسانی در نرم افزار برنامه ریزی تولید عنصر مهمی به حساب می‌آیند. آن‌ها غالباً به‌عنوان کلید بهینه‌سازی ظرفیت تولید در نظر گرفته می‌شوند.

چک‌لیست بهینه‌سازی فرآیندها در نرم افزار برنامه ریزی تولید چگونه است؟

برنامه‌ریزی تولید مبنایی را برای بهینه‌سازی فعالیت‌های روزانه سازمان فراهم می‌کند. مثلاً پس از دریافت کردن سفارش‌های فروش باید آن‌ها را به‌صورت جداگانه بر اساس اولویتشان بررسی کنید. اهمیت سفارش، جریان کار و زمان برنامه‌ریزی آن را تعیین می‌کند. پس از بررسی اولیه باید به کمک نرم افزار برنامه ریزی تولید ارزیابی کنید که آیا برای تولید یا ارائه خدمات آماده هستید یا خیر. یعنی باید تعیین کنید که:

  • آیا مواد و تجهیزات در نقطه‌ای فراهم هستند که قرار است کار شروع شود؟
  • آیا منابع سازمان در دسترس هستند؟
  • آیا کارکنان لازم را برای تکمیل کار در اختیار دارید؟
  • آیا از ماشین‌آلات استفاده می‌شود؟
  • آیا زمان استاندارد با زمان مجاز در دسترس مطابقت دارد؟

پس از مشخص شدن ساز و کار تکمیل کردن سفارش با نرم افزار برنامه ریزی تولید، چه نکاتی را باید در نظر بگیریم؟

در تمامی مراحل تکمیل شدن سفارش تولید باید مراقب باشید که عوامل ریسک‌آفرین را به حداقل برسانید. تأمین کردن بیش از حد مواد یا تجهیزات نیز گاهی ممکن است باعث بروز تأخیر در تحویل سفارش شود و نتیجه عکس به بار بیاورد.

پس از مطمئن شدن از این مسئله که تمامی معیارهای شروع تولید را رعایت کرده‌اید، باید برنامه تولید را به کارکنانی ابلاغ کنید که قرار است آن را اجرا کنند. در اینجا داشبوردهای گزارش‌گیری نرم افزار برنامه ریزی تولید می‌توانند بسیار کارساز باشند؛ چرا که می‌توانند فرآیندهای تولید را با انواع نمودارها نشان دهند. در این مرحله بهتر است به نکات زیر توجه کنید.

  • نمودارها می‌توانند وسیله مناسبی برای تفهیم برنامه‌های عملیاتی به کارکنان هر بخش باشند. مدیران برخی کسب و کارها سفارش‌های کاری را بر روی تابلوهایی ارسال می‌کنند که برای این کار پیش‌بینی شده‌اند یا از مانیتورهای کامپیوتری برای نمایش دادن جدول زمان‌بندی نرم افزار برنامه ریزی تولید استفاده می‌کنند. سایر افراد سفارش‌های کاری را به‌صورت آنی در سیستم مذکور بارگذاری می‌کنند.
  • یکی از چالش‌های مهم زمان‌بندی تولید، پیگیری تغییرات سفارش‌ها است. تغییرات، رخدادی روزانه هستند و باید برنامه تولید را مطابق آن‌ها تنظیم کنید. البته مواجهه با تغییر همواره آسان نیست و ممکن است به اندازه ایجاد برنامه اصلی در نرم افزار برنامه ریزی تولید کار ببرد. برای رفع هرگونه مشکلی باید با بخش‌های مختلف در ارتباط باشید. از طرفی، نرم‌افزار مذکور می‌تواند در زمینه ردیابی تغییرات، موجودی، کارکنان و تجهیزات کمکتان کند.

نرم افزار برنامه ریزی تولید چگونه به بهبود مستمر فرآیندهای آن کمک می‌کند؟

یکی از مهم‌ترین اصول بهبود فرآیندها به کمک این سیستم، شناسایی کردن منابع اتلاف‌ها است. به کمک این سیستم  می‌توانید از اتلاف‌ها بکاهید، فرآیندها را بهینه کنید، سفارش‌ها را به‌صورت به‌هنگام تحویل دهید و هزینه‌ها را منطقی کنید. البته برای ارتقای کارایی باید تمامی فرآیندهای سازمانتان را بررسی کنید. قطعاً در طی چنین کاری با علائمی مواجه خواهید شد که رمزگشایی‌شان جهت بررسی بیشتر و تصحیح کردن مدیریت عملیات، آسان است. این نرم‌افزار کمک می‌کند تا مدیران دید جامعی نسبت به کارایی فرآیندهای تولید داشته باشند و:

  • کیفیت را ارتقا دهند
  • خطاها را کمتر کنند
  • محصولاتی سازگارتر با نیازمندی‌های مشتریان تولید کنند
  • سرعت فرآیندها را افزایش دهند
  • از عدم قطعیت‌ها بکاهند
  • محصول یا خدمات مناسب را در زمان و مکان مناسب فراهم کنند و
  • اعتماد و وفاداری را در مشتریان را به وجود آورند و حفظ کنند.

نرم افزار برنامه ریزی تولید چگونه این کار را در سازمان بهینه می‌کند؟

در این سیستم، روش‌های مختلفی برای بهینه‌سازی فرآیند برنامه‌ریزی تولید پیش‌بینی شده‌اند که یکی از آن‌ها برنامه‌ریزی چابک است. بهینه‌سازی برنامه تولید به این معنی است که بتواند در بهترین شرایط سفارش‌ها را نهایی کند. برای تحقق چنین شرایطی، باید به نکات چندی به شرح زیر توجه کنید.

  • جدول زمانی پویا ایجاد کنید: وقتی مشکلی پیش می‌آید، باید آماده واکنش سریع باشید. این کار مستلزم تخصیص‌دهی منابع، فراخوانی نیروهای کمکی و ارزیابی کردن توانایی کارکنان است.
  • مدیریت کردن کار در حال انجام (WIP: Work in Process) را جدی بگیرید: در نظر گرفتن WIP برای همه کارها به این معنی است که هیچ کاری برایتان اولویت ندارد. از برچسب WIP فقط برای کارهایی استفاده کنید که باید فوراً تمام شوند.
  • تحویل دادن به‌موقع را در اولویتی بالاتر از تعیین کردن مهلت برای انجام دادن کارها قرار دهید: ممکن است در نرم افزار برنامه ریزی تولید به مهلت سفارشی در فردا اولویت داده شود. اما باید توجه کنید که اگر امروز کاری انجام نشود، شاید سفارش حتی تا پنج روز بعد نیز نهایی نشود. در نتیجه، به کمک برنامه زمانی پویا می‌توانید ابتدا به کار اولویت‌دار واقعی بپردازید.
  • از ابزارهای مدیریت پروژه استفاده کنید: از نمودار گانت برنامه مدیریت پروژه می‌توانید برای تدارک دیدن جدول زمانی استفاده کنید. چنین نموداری به برنامه‌ریزی کار و منابع در طی یک جدول زمانی کمک می‌کند. این سیستم به‌طور خودکار و آنی نمودار را روزآمد می‌کند؛ در نتیجه، تیم در صورت تأخیر در تأمین شدن مواد اولیه یا غیبت کارکنان، می‌تواند برنامه را تغییر دهد. در این حالت، داده‌های جدید به برنامه روزآمدی با زمان‌بندی، هزینه‌ها و سایر معیارهای بازنگری شده تبدیل می‌شوند. به کمک سیستم یکپارچه، دیگر نیازی به تغییر دستی یا ایمیلی نخواهد بود و کل تیم به‌صورت هماهنگ عمل می‌کند.

برنامه‌ریزی تولید پویا چگونه به مدیران سازمان کمک می‌کند؟

به کمک نرم افزار برنامه ریزی تولید مناسب، می‌توانید جدول زمانی و گردش کاری پویا ایجاد کنید. با امکانات چنین سیستمی باید بتوانید:

  • تقاضا را تأمین و برای تغییرات آتی برنامه‌ریزی کنید.
  • از توقف کار در سازمانتان جلوگیری کنید.
  • خطاهای برنامه‌ریزی تولید را تا حد زیادی کاهش دهید.
  • مهلت‌هایی دقیق و واقع‌بینانه تعیین کنید.
  • هزینه جابجایی مواد، تجهیزات و نیروی انسانی را منطقی کنید و
  • ناکارآمدی‌هایی را شناسایی کنید که منجر به گلوگاه‌های تولید می‌شوند.

علت به نتیجه نرسیدن برخی عملیات برنامه‌ریزی تولید چیست؟

یک پروژه حتی با استفاده از نرم افزار برنامه ریزی تولید ممکن است به دو دلیل اصلی زیر شکست بخورد:

  • فناوری مورد استفاده در سیستم برنامه‌ریزی تولید: اکثر سیستم‌های برنامه‌ریزی امروزی بر مبنای روش‌های تحقیق در عملیات ایجاد شده‌اند. وقتی از چنین سیستمی برای برنامه‌ریزی تولید استفاده می‌کنید، برنامه تولیدی نزدیک به ایده‌آل ایجاد می‌کند؛ اما باید دقت کنید که این برنامه صرفاً برای دوره‌ای کوتاه صادق است.
  • ورودی‌های سیستم: چنانچه اهدافتان تولید سازمانتان غیرعملی، نامشخص یا فاقد منابع باشند، در این‌صورت نرم‌افزار نمی‌تواند برنامه‌ای قابل اجرا تولید کند. در نتیجه، برنامه‌ریزی با «افقی کور» صورت می‌گیرد که با زمان‌بندی تفصیلی هماهنگ نیست. در چنین شرایطی تقریباً هر روز باید در راهبردهای تولید بازبینی کنید و تغییرشان دهید.

 

 

 

نرم افزار برنامه ریزی تولید برای پیاده‌سازی فرایندهای برنامه ریزی تولید ۵ گام دارد:

1.      پیش‌بینی میزان تقاضای محصولهر برنامه ریزی‌ای با پیش‌بینی رسیدن به هدفی خاص انجام می‌شود. برنامه ریزی تولید هم از این قاعده مستثنی نیست. قبل از هرچیزی، برای این‌که برنامه تولید مناسبی داشته باشیم باید پیش‌بینی کنیم، پیش‌بینی میزان تقاضا و در نتیجه پیش‌بینی میزان تولید محصول. این پیش‌بینی که با توجه به سابقه تولید و فروش محصول به‌دست آمده به ما کمک می‌کند حدود نیازمان به ماده اولیه و زمان مورد نیاز برای تولید محصول را داشته باشیم. هرچه پیش‌بینی‌ها دقیق‌تر باشد، یعنی با ابزار دقیق‌تری اندازه‌گیری شده باشد، برنامه دقیق‌تری خواهیم داشت. نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید کمک بزرگی برای به ثمر رساندن این مهم است.

2.      وزن‌دهی به گزینه‌های موجود برای تولید؛ در این‌جا باید انتخاب کنیم از بین روش‌ها، محصولات و تامین‌کنندگان موجود، کدام‌یک مناسب‌تر است. مناسب‌تر یعنی استفاده از کدام‌یک برای ما سودآوری و اثربخشی بیش‌تری دارد.

3.       انتخاب موثرترین روش تولید؛ روش انتخاب‌‌شده باید اثربخش‌ترین و سودآورترین روش موجود باشد.

4.      نظارت و پایش؛ وقتی برنامه تولید آغاز به‌کار می‌کند، باید به وضعیت فعلی آن و آن‌چه باید باشد نظارت کرد. خوبی نظارت بر برنامه این است که هر زمان کوچک‌ترین انحرافی در برنامه ریزی تولید رخ داد، به‌سرعت می‌توان جلوی آن را گرفت و برنامه را اصلاح کرد.

5.      اصلاح برنامه؛ اصلاح برنامه تولید باید همیشگی باشد تا در کنار رسیدن به‌موقع کالاها به مشتری، بهترین روش، تامین‌کننده و... نیز شناسایی و برای تولید‌های آینده از آن استفاده شود.

 

نرم افزار برنامه ریزی تولید در کسب‌وکارهای صنعتی به‌صورت عمده در چهار حوزه انجام می‌شود:

  • سربرنامه تولید (MPS)؛ این برنامه نشان می‌دهد چه کسانی باید با استفاده از کدام مواد اولیه، چه کالایی را در یک دوره زمانی مشخص تولید کنند. این برنامه اغلی با نرم‌افزارها تهیه و توسط کاربران اصلاح می‌شود.
  • برنامه ریزی مواد مورد نیاز (MRP)؛ MRP سیستمی برنامه ریزی‌ای است که برای برنامه ریزی تولید، زمان‌بندی و مدیریت موجودی به‌کار می‌رود. MRP از در دسترس بودن مواد اطمینان حاصل می‌کند و برای موجودی مواد در انبار حد هشدار تعیین می‌کند. MRP روش منعطفی است و هم با نرم افزار و هم به روش دستی می‌توان آن را پیش برد.
  • برنامه ریزی ظرفیت تولید؛ این برنامه‌ ریزی مشخص می‌کند ظرفیت سازمان برای تولید و برآوردن تقاضای موجود چقدر است.
  • برنامه ریزی جریان‌های کاری؛ تمام بخش‌های مختلف یک فرایند یا عملیات تولید در این برنامه ریزی انجام می‌شود.

  به‌جز این روش‌ها، روش‌های دیگری نیز وجود دارد که منحصر به صنایع تولیدی نیست. برنامه ریزی برای منابع انسانی، فرایندهای غیرتولیدی سازمان و... هم با این روش‌ها انجام می‌شود. دو روش مذکور این‌هاست:

  • برنامه ریزی منابع سازمانی (ERPیک سیستم یکپارچه از تمام آن‌چه مورد نیاز سازمان است. تمام فرایندها و جریان‌های کاری را می‌توان با این روش برنامه ریزی کرد و پیش برد.
  • برنامه ریزی فروش و تولید (S&OPاز این روش بیش‌تر برای هماهنگی بین نیازهای واحد فروش و تولید استفاده می‌شود تا  تولید دقیقا براساس نیاز پیش رود، نه بیش‌تر و نه کمتر.

ثمر، نرم افزار برنامه ریزی منابع تولید تیم‌یار به شما امکان می‌دهد در کنار تعریف تمام موارد بالا در نرم افزارتان، مواد خاص و شخصی‌سازی‌شده را نیز به آن اضافه کنید. قابلیت توسعه نرم افزار ثمر آن را تبدیل به نرم افزاری بی‌رقیب در بازار کرده است.

 

 

{{massage_and_class_chat.message}}
{{massage_and_class_tariff.message}}