حسابداری تولیدی و نقش نرم افزار در آن

حسابداری تولید چیست؟

حسابداری تولید چیست و چه کمکی به سازمان‌ها می‌کند؟ مناسب کدام کسب‌وکا‌ها است؟ وقتی صحبت از نرم افزار حسابداری تولید می‌کنیم، منظورمان دقیقاً چه نوع سیستمی است؟ چنین سیستمی چه قابلیت‌هایی باید داشته باشد تا بتوانیم آن را در خدمت بهره‌وری و شفافیت فرایندهای ‏تولید بدانیم؟ ‏حسابداری ‏تولید ویژگی‌های خاصی دارد که آن را از ‏حسابداری مالی و نرم افزار حسابداری رایج در سازمان‌ها متمایز می‌کند. عملیات ‏حسابداری در کسب و کارهای تولیدی باید به نتایجی ختم شوند که به اعتبار آن‌ها تصمیم‌گیران و مدیران ارشد سازمانی راهبردها و برنامه‌ها را تدوین کنند. ما در این مطالب بهترین ‏نرم افزار حسابداری تولیدی را با توجه اهمیت این نوع ‏حسابداری توضیح داده‌ایم تا فرایندهای لازم برای شناخت آن را به‌صورت به‌هنگام و بدون خطا انجام دهید. در ادامه این مطلب می‌خواهیم چند و چون این ‏نرم افزار و به‌طور کلی، این نوع ‏حسابداری را به زبان ساده تشریح کنیم؛ لذا با ما همراه باشید تا در ادامه مطلب:

  • ‏حسابداری ‏تولید را تعریف کنیم و اجزایش را بشناسیم
  • از قابلیت‌ها و مزایای ‏نرم افزار حسابداری تیم‌یار بگوییم
  • تفاوت‌های ‏حسابداری ‏تولید را با ‏حسابداری مالی برشماریم و به سؤالاتتان درباره چیستی و چرایی این ‏نرم افزار پاسخ دهیم.

تولید کالا عبارت است از تبدیل کردن مواد اولیه به کالاهای نهایی یا نیمه تمام. هدف اصلی از ایجاد کردن حساب تولید در واقع، تعیین بهای تمام‌شده کالای تولید شده در طی سال مالی و میزان سود یا زیان حاصل از فرایند تولید است. بنابراین، اطلاعات تمامی هزینه‌های صرف شده برای تهیه کالای قابل فروش را در حساب تولید ثبت و نگهداری می‌کنند.

حسابداری تولید به عنوان یکی از مهم‌ترین خدمات قابل ارائه به شرکت‌های تولیدی، می باشد . این سیستم با توجه به قابلیت‌های ویژه‌اش می‌تواند بسیاری از مسائل مرتبط با این رشته را مدیریت کند. سیستم حسابداری را چقدر می‌شناسید؟ و آیا با فرایندهای مهم این نوع حسابداری آشنا هستید؟ در این مطلب می‌خواهیم نگاهی به نرم افزار تولید ثمر و نرم افزار بهای تمام شده تولید، بها بیندازیم؛ دو ابزار کارآمد حوزه حسابداری تولید که امتحانشان را در سازمان‌های مختلف به‌درستی پس داده‌اند. بسیاری از عملیات و فرایندهای این نوع حسابداری را می‌توانیم به‌وسیله سیستمی حرفه‌ای مدیریت کنیم. با ادامه این مطلب همراه باشید تا کارکردهای یک سیستم حسابداری مخصوص تولید و ارتباطش را با سیستم ERP بشناسید. در این مطلب به موضوعات زیر می‌پردازیم.

  • حسابداری تولید و روش‌های آن در سازمان‌های تولیدی
  • کارکردهای اصلی این سیستم حسابداری در شرکت‌ها و مزایای آن
  • معرفی نرم‌افزارهای مدیریت تولید هوشمند (ثمر) و محاسبه بهای تمام شده (بها)
  • اصول راه‌اندازی این سیستم به‌عنوان بخشی از ERP در سازمان

منظور از ‏حسابداری ‏تولید چیست؟

 حسابداری تولید به مجموعه‌ای از فرایندهای مدیریت موجودی و تولید می‌گویند که به‌منظور نظارت بر هزینه‌های ‏‏مربوط به محصولات تولیدی و کنترل ‏کردن آن‌ها  به کار می‌رود. در برخی منابع، این نوع ‏حسابداری را «حسابداری بهای تمام شده» نیز می‌نامند. بنابراین، حساب تولیدی باید بتواند اطلاعاتی را درباره تمامی هزینه‌های صرف شده در فرایند تولید کالای آماده فروش فراهم کند؛ یعنی هزینه‌هایی که در مسیر تولید کالا صرف می‌شوند؛ مثل: هزینه‌های مواد اولیه، ماشین‌آلات و نگهداری آن‌ها، حقوق و دستمزد کارگران ماهر و غیرماهر، استهلاک دارایی‌هایی نظیر ماشین‌آلات و خطوط تولید کارخانجات. هر یک از این موارد به‌تفصیل در این نرم افزار پیش‌بینی شده‌اند. در ادامه به مهم‌ترین ویژگی‌های این نوع ‏حسابداری اشاره می‌کنیم.

‏‏حسابداری تولید تکنیک‌هایی را به کار می‌گیرد که به شرکت امکان می‌دهند تا درباره عملکرد ‏‏مالی فعالیت‌های تولیدی به جمع‌بندی جامعی برسد. در نتیجه چنین اطلاعاتی کارایی عملیاتی و کنترل بر عملیات اصلی و فرعی تولید ارتقا می‌یابد. امروزه این نوع ‏حسابداری در قالب این نرم افزار روزآمد شده است و عمدتاً محاسبه معیارهای کلیدی کسب و کار را به شرح زیر در بر می‌گیرد:

  • هزینه کل تولید
  • بهای تمام شده کالای تولید شده
  • ‏‏بهای تمام شده کالای فروش رفته
  • ارزیابی کردن موجودی
  • بهینه‌ترین روش هزینه‌یابی تولید برای کسب و کار
  • این فعالیت کلیدی با کمک ابزارهایی نظیر ‏این نرم افزار، مدیران یک شرکت یا کارخانه تولیدی ‏‏را از کل سود یا زیان سالیانه در سراسر فرایندها مطلع می‌کند.‏

حسابداری تولید چیست

حسابداری ‏تولید چه تفاوتی با ‏حسابداری مالی دارد؟

  • فرایندهای حسابداری تولید به علت ماهیت پویای تولید، پیچیده هستند ‏‏‏‏‏‏‏‏‏و در آن‌ها اطلاعات زیادی باید ردیابی و مرتب شوند؛ در حالی‌که ‏حسابداری مالی با اطلاعات و مراحل عملیاتی مشخص‌تری سر و کار دارد.
  • این نرم افزار به‌عنوان ابزاری فرایندی در مدیریت داخلی کسب و کار در نظر گرفته می‌شود. این ابزار به مدیران کمک می‌کند تا عملکرد مالی عملیات تولیدی را زیر نظر داشته باشند؛ اما سیستم‌های حسابداری مالی عملکرد مالی کل سازمان را تعیین می‌کنند و به‌وسیله‏‏‏ صورت‌های مالی در اختیار مراجع خارج از سازمان می‌گذارند.
  • ابزارهایی نظیر ‏نرم افزار تیم یار به‌طور خاص برای اندازه‌گیری کردن هر رویداد مالی طراحی شده‌اند که در ‏‏‏یک کارخانه یا تأسیسات تولیدی در حال رخ دادن است. بنابراین، چنین عملیاتی را عمدتاً برای تصمیم‌گیری بهتر درباره بودجه‌بندی، کنترل هزینه، تحلیل ‏‏‏محدودیت‌ها و حاشیه سود و نظایر آن انجام می‌دهند.‏ ابزارهای حسابداری مالی معمولاً عملکرد کلی را ترسیم می‌کنند.
  • به‌طور کلی، لازم نیست که حسابداری تولید با استانداردها و رویه‌های مالی از جمله اصول پذیرفته شده حسابداری (‏GAAP: Generally Accepted Accounting Principles‏) یا ‏‏‏استانداردهای بین‌المللی گزارشگری مالی (‏IFRS: International Financial Reporting Standards ‏) سازگار باشد؛ چرا که عمدتاً به‌عنوان ابزار تصمیم‌گیری داخلی به کار می‌رود. البته ارزیابی موجودی برای اهداف مالیاتی از این شرایط مستثنی است. شرایط فوق در ‏حسابداری مالی الزام هستند.
  • ابزارهای ‏حسابداری مالی میزان سود یا زیان سازمان را در طی دوره معینی محاسبه می‌کنند. این رویه به مؤسسات غیرتولیدی یا کسب و کارهایی مربوط است که بدون تغییر شکل، کالایی را ‏‏خرید و فروش می‌کنند. اما واحدهای تولیدی علاوه بر حساب معاملاتی، سود و زیان و ترازنامه، حساب جداگانه‌ای به نام حسابداری تولید را در نظر می‌گیرند که با ‏این نرم افزار قابل کنترل است.

کار اصلی حسابداری تولید در سازمان چیست؟

قبل از آن‌که به سیستم بپردازیم، بهتر است در وهله نخست با کار حسابداری تولید و حسابداران تولید آشنا شویم تا بتوانیم جایگزینی نقش انسان را با سیستم حسابداری ویژه تولید بهتر درک کنیم. حسابداران تولید مسئولیت مدیریت امور مالی و نگهداری سوابق مالی را در طی فرایندهای تولید سازمان، عهده‌دار هستند و با سایر بخش‌های سازمان ارتباط نزدیکی دارند. وظیفه آن‌ها عمدتاً مرتبط با تدارک و بررسی برنامه و بودجه برای امور تولیدی و مدیریت کردن گزارش‌های مالی حسابداری روزانه نسبت به  بودجه است. برخی از مهم‌ترین مسئولیت‌های حسابداران مالی را می‌توانیم در موارد زیر خلاصه کنیم.

  • انجام دادن محاسبات مالی
  • محاسبات و عملیات بهای تمام شده تولیدات
  • ارتباط با تأمین‌کنندگان مالی
  • مدیریت جریان وجوه نقد و
  • حصول اطمینان از رعایت شدن الزامات قانونی مربوط به این سیستم حسابداری

حسابداری تولید

از نرم افزارهای حسابداری تولیدی برای چه منظوری استفاده می‌کنند؟

‏سیستم حسابداری تولید سیستمی است که معمولاً می‌تواند فرایندهای حسابداری، برنامه‌ریزی تولید، موجودی، فروش و خرید را ترکیب کند تا نمایی کلی را درباره ‏‏‏کسب و کار تولیدی در اختیار تصمیم‌گیران و مدیران ارشد بگذارد. ‏حسابداری از جمله وقت‌گیرترین و پیچیده‌ترین فرایندها در کسب و کارهای تولیدی است. چنانچه بخواهید این کار را ‏دستی انجام دهید، نگهداری سوابق دقیق و سازماندهی شده تمامی معاملات و هزینه‌های تولید می‌تواند بسیار پرزحمت باشد.‏ لذا این نرم افزار می‌تواند این مسئولیت را تا حد زیادی خودکار کند.

حسابداری تولید در فرایندهای کار شرکت‌های تولیدی به چه معنا است؟

سازمان‌های تولیدی باید مواد خام و هزینه‌های آماده‌سازی خودشان را مدیریت کنند. ضمن این‌که نیاز دارند تا برآوردی نسبت به محصولات یا خدمات تکمیل شده در برهه‌های زمانی مختلف به دست آورند. حسابداری تولید با ارزیابی کردن موجودی و محاسبات بهای تمام شده کالاهای فروش رفته سر و کار دارد. به طور خلاصه، این نوع سیستم حسابداری برای کسب و کاری که موجودی کالا ندارد بسیار دقیق‌تر عمل می‌کند. در نرم‌افزارهای ثمر و بها امکاناتی برای این منظور در نظر گرفته شده است. حسابداری صنعتی را می‌توانیم در شاخه‌های زیر بررسی کنیم.

  • حسابداری هزینه مستقیم: در این روش، حسابداری هزینه‌ها را با استفاده از روش هزینه‌یابی استاندارد، هزینه متوسط ​​وزنی یا روش لایه‌بندی هزینه به موجودی کالا انجام می‌دهند.
  • حسابداری هزینه سربار: در این شاخه حسابداری تولید، هزینه‌های سربار کارخانه را در مراکز هزینه جمع‌آوری می‌کنند. سپس آن را به تعداد واحدهای تولید شده در یک دوره گزارش تخصیص می‌دهند که باعث افزایش هزینه ثبت شده موجودی می‌شود. در این روش باید تعداد مراکز هزینه را به حداقل برسانیم تا میزان تخصیص کار توسط حسابدار کاهش یابد.
  • شناسایی بهای تمام شده کالای فروش رفته: بهای تمام شده کالای فروش رفته به‌صورت ساده عبارت است از: موجودی اولیه به اضافه خریدها، منهای موجودی پایانی. بنابراین، حسابداری تولید برای بهای تمام شده کالای فروخته شده با رویه‌های ارزیابی موجودی صورت می‌گیرد.
  • حسابداری سایر هزینه‌ها: هیچ‌گونه هزینه غیرمعمول نظیر ضایعات بیش از حد را در موجودی کالا ثبت نمی‌کنیم.

سیستم حسابداری تولید خوب باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟

  • یکپارچگی و امکان گزارش‌گیری در قالب‌های گوناگون: در سیستمی که حسابداری دفتر کل با تمام حساب‌هایی مرتبط باشد که به‌صورت سلسله مراتبی سازماندهی شده‌اند، مشکل تطبیق دفاتر حسابداری مختلف خود به خود رفع می‌شود. باید بتوانید از نرم‌افزار گزارش‌هایی در قالب‌های مختلف و به‌ویژه صفحات گسترده (Excel) دریافت کنید. لازم به ذکر است که چنانچه بخواهید در سطح بین‌المللی تجارت کنید، باید به ‏‏‏‏‏‏دنبال سیستمی باشید که حسابداری چندارزی را ذیل حسابداری تولید داشته باشد.‏
  • قدرت پیش‌بینی: ‏حساب‌های مشتری و تأمین‌کننده این نرم افزار، در صورت طراحی مناسب ساز و کارهای برنامه، به‌وضوح می‌توانند امکان پیش‌بینی کردن منبع درآمدی آتی را فراهم کنند. این قابلیت تصویر واضح‌تری از جریان نقدی ترسیم می‌کند. یکی دیگر از این ابزارهای کاربردی بخش ‏‏‏‏‏مدیریت دارایی (از جمله محاسبه‌گر استهلاک) است. در این‌صورت می‌توانید وضعیت آنی ارزش دارایی‌ها را مشخص کنید.
  • ‏فراهم‌سازی امکان بودجه‌ریزی: ‏نرم‌افزار حسابداری تولید خوب می‌تواند ابزار بودجه‌ریزی را در کنار حقوق و دستمزد داشته باشد. در این حالت به‌آسانی می‌توانید با توجه به گزارش هزینه‌ها بودجه‌بندی کنید و مطمئن شوید که پرداخت به کارکنان به روشی مؤثر و سازگار صورت می‌گیرد.‏
  • امکانات اتوماسیونی: ‏این نرم افزار می‌تواند به امکاناتی نظیر تجارت الکترونیک، کنترل سهام، برنامه‌ریزی تولید، مدیریت تماس و سایر ویژگی‌ها مجهز باشد. در این حالت، چنانچه فروش آنلاینی صورت گیرد، خریدی از تأمین‌کننده انجام می‌شود یا ‏‏‏‏‏دوره تولید جدیدی شروع می‌شود.

نرم افزار حسابداری تولیدی خوب

سیستم حسابداری تولید چگونه می‌تواند برای مدیران ارشد کسب و کارها تصمیم‌سازی کند؟

سیستم حسابداری تولید می‌تواند داده‌های منسجم فرایندهای مختلف تولید را با توانایی گزارش‌دهی‌اش ترکیب کند؛ در نتیجه، ‏‏‏‏‏تصویری واقعی از وضعیت سلامت مالی و چشم‌انداز آتی کسب و کار در اختیار مدیران می‌گذارد. چنین قابلیتی به آنان امکان می‌دهد تا ‏‏‏‏‏تصمیم‌هایی تحول‌آفرین بگیرند. افزایش بهره‌وری ‏تولید نیز از اثرات دیگر به‌کارگیری این سیستم است که زمینه توسعه کسب و کار را فراهم می‌کند. این نرم افزار می‌تواند تحلیل روندها را بسیار تسهیل و پیش‌‏‏‏‏بینی‌ها را تا حد امکان هوشمند کند.

چرا امروزه به‌کارگیری سیستم حسابداری تولید مبتنی بر ابر را توصیه می‌کنند؟

سیستم‌های حسابداری تولید معمول را بر روی سرورهای خاصی نصب و نگهداری می‌کنند؛ یعنی این‌که سیستم فقط در دستگاه خاصی قابل دسترسی است. گاهی نصب برنامه می‌تواند فرایندی طولانی و با هزینه‌های اولیه زیاد باشد.‏ در این حالت، داده‌های مالی غالباً در سروری داخلی ذخیره می‌شوند که نگهداری از آن می‌تواند هزینه زیادی داشته باشد و در برابر سرقت ‏‏‏‏اطلاعات یا خرابکاری آسیب‌پذیر است. همچنین، چنانچه نرم‌افزار به تعمیر یا به‌روزرسانی ‏‏‏‏نیاز داشته باشد، لازم است شخصی در محل نصب سیستم حاضر شود؛ اما در سیستم‌های مبتنی بر ابر:

  • این نوع نرم افزارها از طریق شبکه در دسترس است؛ لذا نیازی به نصب کردن در ‏‏‏‏محلی خاص ندارد،
  • تیم مالی می‌تواند در هر زمان و از هر مکانی به سیستم دسترسی داشته باشد،
  • اطلاعات حساس ایمن‌تر هستند؛ چرا که عرضه‌کنندگان خدمات در بستر ابر معمولاً میزبانی سیستم را در سرورهایی خارج ‏‏‏‏از سایت انجام می‌دهند،
  • به‌طور منظم از داده‌هایتان پشتیبان ‏‏‏‏تهیه می‌کنند و سیستم به‌روزترین پروتکل‌های امنیتی را دارد،
  • این نرم افزار را معمولاً با مدل ‏Software-as-a-Service (SaaS)‎‏ خریداری می‌کنند؛ یعنی به جای این‌که هزینه زیادی پرداخت کنید، ماهیانه هزینه سرویس می‌پردازید. هرگونه پشتیبانی یا ارتقا نیز ‏‏‏‏معمولاً در این مبلغ پیش‌بینی می‌شود و می‌تواند از راه دور صورت گیرد.‏

به‌کارگیری این نرم افزار تیم‌یار چه مزایایی دارد؟

با استفاده از این نرم افزار، می‌توانید با به‌کارگیری ‏‏‏‏افراد کمتر و دارای تخصص بیشتر بسیاری از عملیات ‏حسابداری ‏تولید را به‌طور خودکار با ‏نرم‌افزار انجام دهید و در هزینه‌ها صرفه‌جویی کنید.‏ برخی از مهم‌ترین مزایای استفاده از سیستم نرم‌افزاری تیم‌یار به شرح زیر هستند.

  • صرفه‌جویی در زمان
  • اشتباهات کمتر
  • شفافیت بیشتر امور مالی
  • اطلاعات دقیق‌تر
  • گزارش‌دهی آنی و شفاف
  • امکان پیش‌بینی‌های دقیق‌تر
  • افزایش کارایی کلی

 

با «ثمر»، نرم افزار تخصصی تولید تیم‌یار آشنا شوید

متفاوت، منعطف، دقیق و کاربردی با انواع گزارش‌های تخصصی تولید.

سربلند در آزمون مجموعه‌‌های تولیدی و صنعتی کشور.

نرم افزار ثمر

 

کارکرد اصلی نرم‌افزار محاسبه بهای تمام شده (بها) چیست؟

هدف اصلی نرم‌افزار محاسبه بهای تمام شده (بها) تعیین بهای تمام شده کالای تولید شده در طی سال مالی و میزان سود یا زیان حاصل از فرایند تولید است. حسابداری تولید به کمک بها اطلاعات تمام هزینه‌های صرف شده برای تهیه کالای فروش رفته را نگهداری می‌کند. این اطلاعات شامل هزینه‌های مربوط به تهیه کالا نیز می‌شوند اما نه کالای نهایی. کلیه هزینه‌ها اعم از بهای مواد اولیه، هزینه ماشین‌آلات و نگهداری آن‌ها، حقوق و دستمزد کارگران ماهر و غیرماهر و استهلاک دارایی‌ها نیز مشمول این حساب می‌شوند.

 هزینه‌های تولید از منظر این سیستم حسابداری و نرم‌افزار مدیریت تولید هوشمند (بها) کدامند؟

  • هزینه‌های مستقیم مواد: هزینه‌هایی هستند که مستقیماً برای تولید یک محصول صرف می‌شوند. مثلاً مواد لازم برای تولید میزهای پلاستیکی مانند چسب، ورقه‌های پلاستیکی، رنگ و غیره.
  • هزینه‌های مستقیم کار: هزینه‌هایی که مستقیماً به کارگر درگیر در زمینه ساخت محصول پرداخت می‌شود. به‌عنوان مثال، در خصوص تولید میزهای پلاستیکی، دستمزد را مستقیماً به کارگر درگیر کار پرداخت می‌کنند.
  • سایر هزینه‌های مستقیم: هزینه‌هایی که برای تولید محصول صرف می‌شوند. مثل هزینه تجهیزات ویژه استفاده شده در فرایند تولید.
  • سربار کارخانه: هزینه‌هایی که به‌طور غیرمستقیم برای تولید محصول صرف می‌شوند. مثل مبلغ اجاره، برق و روشنایی کارخانه و غیره.
  • هزینه‌های اداری: هزینه‌های اداری هزینه‌هایی هستند که برای فرایندهای برنامه‌ریزی، کنترل و هدایت سازمان کسب و کار صرف می‌شوند. به‌عنوان مثال، مبلغ اجاره دفتر، برق دفتر و غیره. این هزینه‌ها را در حسابداری تولید معمولاً در حساب جداگانه‌ای نگهداری می‌کنند.
  • هزینه‌های فروش و توزیع: هزینه‌هایی هستند که برای فرایندهای فروش، بازاریابی و توزیع کالاهای تولید شده صرف می‌شوند؛ از جمله هزینه تبلیغات، حمل و نقل به بیرون از کارخانه، حقوق فروشنده و غیره.
  • هزینه‌های مالی: هزینه‌هایی مانند هزینه‌های بانکی، تخفیف‌های مجاز و سایر هزینه‌های پولی در این سرفصل جای می‌گیرند.

 

چرا برای حسابداری تولید از ERP استفاده می‌کنند؟

نرم‌افزارهای مدیریت تولید هوشمند و محاسبه بهای تمام شده که به‌ترتیب عناوین ثمر و بها را بر آن‌ها نهاده‌ایم، بخشی مرتبط با سیستم حسابداری تولید در ERP هستند. اما سیستم ERP چه ارتباطی با حسابداری دارد و چرا در سطح جهانی کاربرد پیدا کرده است؟ پاسخ در عبارتی ساده نهفته است: «تولیدکنندگان به چیزی بیش از نرم‌افزار حسابداری نیاز دارند». بررسی‌ها نشان می‌دهند که ERP مزایایی را در سطح شرکتی فراهم می‌کند که از مزایای عملیاتی، راهبردی و سازمانی متفاوت هستند. این ویژگی باعث بهبود مدیریت زنجیره تأمین و ارتقای سود، کاهش هزینه‌ها و استانداردسازی فرایندها می‌شود.

سیستم‌های ERP کل داده‌های کسب و کار و نه فقط ورودی‌های مالی را یکپارچه می‌کنند تا به مدیران امکان رصد کردن بهتر عملیات روزمره و حسابداری تولید را فراهم کنند. تولیدکنندگان به نرم‌افزار حسابداری ویژه صنایع تولیدی در قالب سیستم ERP واحد نیاز دارند تا فرایندهای تجاری را بدون اتکا به چندین سیستم تسهیل کنند. در ادامه به مهم‌ترین دلایل نیاز به استفاده کردن از ERP برای این حوزه از حسابداری اشاره می‌کنیم.

نرم افزار حسابداری تولید

  • نمای 360 درجه از وضعیت مالی و کسب و کار کلی سازمان

تولیدکنندگان همواره می‌خواهند تا در منابع صرفه‌جویی کنند و برای این منظور، از سیستم‌های حسابداری ویژه تولید ERP برای پیش‌بینی رفتار و سنجش الگوهای فرایندهای تجاری روزمره مؤثر بر فروش، بازاریابی و مدیریت زنجیره تأمین کمک می‌گیرند. این قابلیت‌ها را در ثمر می‌توانید به نحو احسن بیابید. سیستم ERP در زمینه حسابداری تولید نمایی کلی و 360 درجه از عملکردهای مالی را با گزارش‌هایی در قالب نمودارها و جلوه‌های شماتیک و دیداری عرضه می‌کند. این گزارش‌های مالی به کسب و کارها کمک می‌کنند تا نتایج آتی را پیش‌بینی و ریسک‌ها را بهتر مدیریت کنند.

  • ساده‌سازی فرایندهای مالی و حسابداری تولید با ERP

نرم‌افزار محاسبه بهای تمام شده یا همان بها به‌عنوان یکی از ماژول‌های مرتبط با حسابداری ویژه تولید در ERP ابزارهای متنوعی را با بهترین دسترسی در اختیارتان می‌گذارد. از این سیستم می‌توانیم به‌عنوان نمونه موفقی از تسهیل فرایندهای حسابداری تولید نام ببریم. سوابق مالی بی‌کیفیت در سازمان می‌توانند آسیب‌زا باشند. دقت کردن کافی در هنگام تنظیم گزارش‌های مالی به‌منظور تصمیم‌گیری درباره سرمایه‌گذاری‌های تجاری، بسیار مهم است. سیستم ERP در زمینه این سیستم حسابداری رویه‌های استاندارد شده‌ای را برای گزارشگری مالی آنی و ارائه کارآمد اطلاعات مالی فراهم می‌کند. حسابداری تولید با سیستم ERP به‌صورتی دقیق‌تر انجام می‌شود؛ زیرا منحصراً بر اساس اطلاعات استاندارد و معتبر سیستم است. در حین استفاده از سیستم ERP یکپارچه، نیازی به انتقال دستی داده‌ها بین پلتفرم‌ها ندارید. اکثر مشاغل تولیدی وظایف مرتبط با حسابداری مانند حسابرسی انطباقی را در تطبیق با سیستم ERP خودکار می‌کنند.

  • ارتباط بین فرایندهای مالی و تولید

سیستم ERP فرایند همکاری را با فراهم کردن دسترسی به پایگاه داده بین بخشی تسهیل می‌کند. اطلاعات حوزه‌های کارکردی مختلفی نظیر مدیریت ارتباط مشتری (CRM)، حسابداری تولید، منابع انسانی و مدیریت زنجیره تأمین در مرکزی واحد قرار می‌گیرند و امکان همکاری آنی بین حوزه‌های مختلف فراهم می‌شود. فرایندهای کسب و کار در سازمان‌های تولیدی پیچیده‌تر هستند؛ لذا بسیاری از تولیدکنندگان برای مواجهه با حجم زیاد داده‌ها به سیستم‌های ERP متکی هستند. نرم‌افزار حسابداری تولید در ERP دیدی جامع، یکپارچه و شفاف نسبت به فرایندهای کسب و کار ارائه می‌دهد و صرفاً بر اساس اطلاعات استاندارد موجود در سیستم عمل می‌کند. این ویژگی مبنای کار سیستم‌هایی نظیر ثمر و بها است.

  • گردش کاری خودکار

با به‌کارگیری سیستم حسابداری تولید، می‌توانید تراکنش‌های مالی نظیر اطلاعات حسابرسی خودکار را به‌صورت آنی ردیابی کنید. دیگر نیازی به اسناد کاغذی نیست و می‌توانید پرداخت‌ها را به‌موقع انجام و دقت کار را ارتقا دهید. ERP زمان لازم را برای فرایندهای حسابداری تولید کاهش می‌دهد و گزارش‌های مالی را خودکار می‌کند. گزارشگری خودکار، اطلاعات مالی قابل مقایسه و مفصلی را در اختیار مدیریت ارشد قرار می‌دهد که برای تصمیم‌گیری ضروری هستند. چنین مزایایی کسب و کارها را به سمت سرمایه‌گذاری در نرم‌افزار ERP  از جمله سیستم‌های تخصصی مدیریت تولید هوشمند و محاسبه بهای تمام شده به‌منظور بهبود بهره‌وری سوق می‌دهند.

  • صرفه‌جویی در هزینه‌ها

سیستم‌های ERP ابزارهای برنامه‌ریزی، حسابداری تولید، مدیریت، ویژگی‌های ارتباطی و گزینه‌های پردازش سفارش‌ها را در پلتفرمی واحد متمرکز می‌کنند. سازمان‌های تولیدی با بهره‌گیری از امکانات متنوع سیستم حسابداری تولید ERP می‌توانند هزینه‌های عملیاتی‌شان را کاهش دهند و در هزینه‌های نیروی کار صرفه‌جویی کنند. این مزایا حاصل اتوماسیون فرایندهای تجاری است.

حسابداری تولید با erp

ویژگی‌های متمایز ثمر در حوزه حسابداری تولید کدامند؟

نرم‌افزار مدیریت تولید هوشمند یا ثمر با تمام بخش‌های کسب و کار و پروژه‌های سازمانتان هماهنگ است. این راه‌کار سازمانی مرتبط با ERP پشتیبانی متمرکزی برای تمامی عملیات تولیدی و حسابداری تولید سازمان دارد و ورود چندباره اطلاعات و نیاز به حفظ سیستم‌های موازی را حذف می‌کند. این راه‌کار چندین ویژگی به شرح زیر دارد که تمام فرایندهای کسب و کار را در بر می‌گیرد.

  • نظارت و مدیریت آنی بر فرایند تولید
  • استفاده حداکثری از ظرفیت‌ تولید
  • شناخت و مدیریت کردن گلوگاه‌های تولید
  • ایجاد توازن در خطوط تولید
  • مجهز بودن به یک نرم افزار کنترل کیفیت جامع و کاربردی
  • ارسال فرمان‌ها به تفکیک مراکز و عملیات کاری
  • ثبت کردن مکانیزه عملکرد تولید
  • مکانیزه کردن حسابداری تولید 
  • صدور دستور تولید گروهی به خطوط مختلف با تجمیع سفارش‌ها
  • صدور دستور تولید گروهی برای OPCهای خطوط تولید به‌صورت درختی
  • افزایش سرعت تولید و تحویل به‌موقع محصول
  • کنترل کردن مکانیزه کیفیت محصول تولید شده
  • کاهش بهای تمام شده محصول تولیدی و قیمت‌گذاری رقابتی

 

راه‌اندازی سیستم حسابداری تولید به‌عنوان بخشی مرتبط با ‏ERP‏ در سازمان با چه اصولی صورت می‌گیرد؟

 نوع اولیه حسابداری تولید به‌عنوان حسابداری بهای تمام شده شناخته می‌شود. یکی از سیستم‌های مور استفاده در این زمینه سیستم‌های ثمر و بها هستند. فرایند حسابداری ویژه تولید با این سیستم‌های مرتبط با ERP هزینه‌های تولید را به‌گونه‌ای رصد می‌کند که مدیران بتوانند از این امکان برای تصمیم‌گیری‌های راهبردی کسب و کار استفاده کنند. در نتیجه، حسابداری هزینه کمتر به ایجاد صورت‌های مالی برای اشخاص ثالث و عمدتاً به تسهیل اشکال مختلف تحلیل داخلی فرایندهای سازمان تولیدی مربوط است. مثلاً مشاغل تولیدی از حسابداری هزینه برای تکمیل کردن فرایندهایی نظیر موارد زیر کمک می‌گیرند.

  • بودجه‌بندی: تولیدکنندگان باید برای هر مرحله از فرایند تولید بودجه ایجاد کنند تا مطمئن شوند که سازمان از مسیر صحیحش منحرف نشده است و قیمت‌های فروش مناسبی را تعیین می‌کند. حسابداری تولید به لطف سیستم بها هزینه‌های پیشین تولید را رصد می‌کند و از آن‌ها برای تخمین‌های دقیق‌تر فعالیت‌های آتی کمک می‌گیرد.
  • تحلیل محدودیت‌ها: این کار در حسابداری مالی شامل متمایزسازی تنگناهای بالقوه در مسیر تولید و بهبود آن‌ها برای افزایش کارایی کلی سازمان است. این قابلیت با سیستم ثمر باعث سازماندهی هزینه‌های تولید می‌شود و به مدیران کمک می‌کند تا تعیین کنند کدام منابع خروجی بیشتر باید محدود شوند و بر اساس این مهم برنامه‌ریزی کنند.
  • تحلیل حاشیه: این کار محاسبه تمامی هزینه‌های مرتبط با یک جنبه از تولید، سپس کسر آن‌ها از درآمد حاصل از آن بخش را در بر می‌گیرد. با این قابلیت سیستم ERP و حسابداری تولید می‌توانید سودآوری نهایی هر جنبه تولید را بررسی کنید. در این‌صورت مدیران می‌توانند پرسودترین محصولات، مشتریان یا کانال‌ها را شناسایی و اطلاع‌رسانی کنند. از طرف دیگر، حسابداری تولید حسابداری موجودی را نیز شامل می‌شود. ازآنجایی‌که تولیدکنندگان موجودی‌های مشخصی دارند، باید بدانند که چگونه بر هزینه‌ها برای ایجاد صورت‌های مالی دقیق و مطابق استانداردهای حسابداری نظارت کنند.

 

در راهکار مدیریت تولید ثمر می‌توانید:

  • مرکزهای کاری و عملیات کاری نامحدود برای واحد صنعتی خود تعریف کنید،
  • تعداد نامحدودی خط تولید و نمودار فرایند عملیات (OPC) تعریف کنید،
  • برآورد تولید و سربرنامه تولید (MPS) واحد صنعتی خود را به‌شکلی مکانیزه انجام دهید،
  • برنامه‌ریزی مواد مورد نیاز (MRP) فرایند تولید خود را به‌شکلی عاری از خطا انجام دهید،
  • به‌شکلی دقیق و منعطف برای خطوط تولید واحد صنعتی خود برنامه‌ریزی تولید انجام دهید،
  • با تجمیع خودکار اطلاعات OPCها، MPSها و MRPها در لحظه برای خطوط تولید دستور تولید صادر کنید،
  • به‌شکلی دقیق و چابک ثبت عملکرد تولید (کنترل کیفیت، دوباره‌کاری‌ها و توقفات تولید) انجام دهید،
  • تعداد نامحدودی بازه زمانی گزارش‌گیری برای فرایندهای مختلف تولید خود تعریف کنید.

 

مهم‌ترین اطلاعات قابل دریافت از سیتسم حسابداری تولید کدامند؟

  • تراکنش‌ها: عبارت است از هزینه‌ها و درآمدها در دوره‌ای معین؛ برخی از این اطلاعات عبارتند از: خرید، فروش، بازپرداخت و وام.
  • دارایی‌ها و بدهی‌ها: این اطلاعات در پایان یک دوره حسابداری خاص ضروری و در زمان‌های دیگر مفید هستند.
  • نقدینگی: باید مراقب باشید که در هر زمان چقدر پول نقد در بانک دارید.
  • موجودی: ردیابی کردن موجودی فرایندی دقیق است که اطلاعاتش را این نرم افزار دریافت می‌کند.

در حالت ایده‌آل باید بتوانید اطلاعات فوق را به صورت آنلاین به دست آورید. این کار باعث می‌شود که در هر کجا که هستید به کسب و کارتان دسترسی داشته باشید.

مهم‌ترین تحلیل‌هایی که مدیران می‌توانند با استفاده از سیستم حسابداری تولید انجام دهند، کدامند؟

  • تحلیل هزینه: هزینه‌ها را در هر دوره‌ای که تعریف می‌کنید، می‌توانید با استفاده از نرم‌افزار تحلیل کنید. این نوع تحلیل برای درک کردن این مسئله مفید است که بدانید چه مقدار خرج می‌کنید و چگونه تغییرات قیمت ورودی‌های فرایند تولید بر هزینه‌ها و سود محصول تأثیر می‌گذارد.
  • تحلیل محدودیت: با شناسایی کردن تنگناها یا همان کُندترین بخش‌های فرایند تولید می‌توانید تمهیدات لازم را برای افزایش سرعت تولید یا جلوگیری از توقف آن به کار بگیرید.
  • تحلیل حاشیه یا تحلیل سودآوری: با استفاده از اطلاعات این نرم افزار می‌توانید بفهمید که چه مقدار سود در هر محصول یا هر کانال توزیع، هر مشتری، هر خط محصول و غیره به دست می‌آورید.
  • تحلیل واریانس: مشخص می‌کند که چقدر بودجه اختصاص داده‌اید و واقعاً چقدر هزینه کرده‌اید؟ تحلیل واریانس تفاوت آن‌ها را محاسبه و کمک می‌کند تا علت اختلاف را بیابید.
  • تصحیح بودجه: روش‌های تحلیل فوق کمک می‌کنند تا بودجه را برای دوره حسابداری بعدی تصحیح کنید؛ اگرچه باید برنامه دقیق‌تری برای این کار داشته باشید.

این نرم افزار چه امکاناتی می‌تواند داشته باشد؟

‏ با گسترش یافتن کسب و کار، داده‌های مالی پیچیده‌تر می‌شوند و به تبع آن مدیریت حساب‌های ‏مختلف به ‏روش سنتی گیج‌کننده، زمان‌بر و مستعد بروز خطا می‌شود. بنابراین، توسعه کسب و کار به‌ویژه در حوزه ‏‏تولید، نیاز به سیستم حسابداری مقیاس‌پذیر را ایجاب می‌کند.‏ ‏این سیستم می‌تواند تراکنش ‏‌های مالی‌تان را رهگیری و گزارش درآمدتان را به‌صورت خودکار ایجاد کند. در ادامه به برخی امکاناتی اشاره می‌کنیم که حسب مورد در این نرم افزار قابل عرضه هستند.

امکانات نرم افزار حسابداری تولید

امکانات بهینه‌سازی کسب و کار در ‏این نرم افزار

این نرم افزار می‌تواند امکانات زیادی را برای بهینه‌سازی کسب و کارتان داشته باشد. از صورتحساب ‏اولیه و نهایی گرفته تا محاسبات مالیاتی و مدیریت پروژه. چنین سیستمی ابزاری ضروری برای تحلیل و مدیریت کردن ‏داده‌های مالی کسب و کار است. این ابزار به مدیران کمک می‌کند تا اموری نظیر مدیریت مشتریان، تطبیق حساب‌های بانکی و ایجاد ‏گزارش‌های مالی را در خدمت هموارسازی مسیر کسب و کارشان قرار دهند.

  • صورتحساب و فاکتور

صورتحساب و فاکتور از وظایف اصلی در کسب و کار و منبع اصلی جریان نقدینگی آن هستند. ‏مدیریت فاکتورها به روش قدیمی، کاری زمان‌بر و با احتمال خطا است. با دریافت کردن سفارش‌های متعدد، صادر کردن فاکتورهای فیزیکی برای هر بار خرید مشتری عملاً ممکن نیست. بنابراین، ردیابی فاکتورها و ‏یادآوری کردن پرداخت‌های معلّق به مشتریان را باید از امکانات مهم سیستم ‏حسابداری ‏تولید بدانیم.

  • مدیریت کردن صورتحساب‌های مشتریان در ‏این نرم افزار

سیستم قابلیت‌هایی را در اختیارتان می‌گذارد که پیگیری و مدیریت بر صورتحساب‌های مشتریان را برایتان آسان می‌کند، از جمله این‌که:

    • می‌توانید پروفایل‌های تکرارشونده سفارش‌های مشتریان را ‏ایجاد کنید، فاکتورها را برنامه‌ریزی کنید تا با سفارش‌دهی مشتری، صورتحساب برایش به‌طور خودکار ارسال شود.
    • می‌توانید شرایط و ضوابط پرداخت را در صورتحساب‌هایتان اعمال کنید تا مشتریان از ضوابط پرداخت‌ها مطلع شوند.
    • این نرم افزار کمک می‌کند تا یادآوری‌های پرداخت‌ها را خودکار ‏کنید. می‌توانید آن‌ها را بر اساس تاریخ، سررسید فاکتور یا تاریخ پرداخت مورد انتظار تنظیم کنید. در این‌صورت، ‏‏نرم‌افزار آن‌ها را به‌طور خودکار به مشتریانتان ارسال می‌کند.
    • می توانید همه ‏فاکتورهای پرداخت‌نشده را رصد کنید، آن‌ها را به مشتریان یادآوری کنید و از عدم پرداخت سهوی جلوگیری کنید.‏
  • ساز و کار پشتیبانی از پرداخت‌های ارزی

چنانچه با مشتریان خارجی داد و ستد می‌کنید، کسب و کارتان باید بتواند از انواع ارزها پشتیبانی کند. در این‌صورت، درگاه‌های ‏پرداخت آنلاین متصل به ‏این نرم افزار می‌توانند امکان پرداخت ارزی را برای مشتریان فراهم کنند؛ یعنی پرداخت‌ها را به ارز مشتریانتان بپذیرید اما همچنان حسابداری‌تان را با ارز شخصی خود ‏انجام دهید. چنین امکاناتی مغایرت‌ها و محاسبات اضافی را درباره معاملات خارجی از بین می‌برد. البته در اینجا باید یادآوری کنیم که چنین قابلیتی در کشور ما به علت محدودیت‌هایی در حال حاضر فراهم نیست.

  • ردیابی کردن هزینه‌ها در این نرم افزار

ردیابی کردن هزینه‌ها عامل مهمی برای کنترل جریان نقدی کسب و کارتان است. این نرم افزار با این امکانات  کمک می‌کند تا از ‏هزینه‌های کسب و کارتان مطلع شوید و آن‌ها را دسته‌بندی کنید تا تصویر شفافی درباره هزینه‌کردها به دست آورید. با این ابزار سیستم می‌توانید تصویر رسیدهای هزینه را بارگذاری و اطلاعاتشان را به‌طور خودکار ثبت کنید. این قابلیت نیاز به نگهداری رسیدهای کاغذی و خطر گم شدنشان را رفع می‌کند.

  • تسویه‌ حساب بانکی

تسویه‌حساب بانکی ویژگی اصلی حسابداری یک کسب و کار تولیدی است و ‏این نرم افزار می‌تواند فرایند آن را آسان‌تر کند. اتصال مستقیم ‏حساب بانکی‌تان به سیستم مذکور این امکان را فراهم می‌کند تا به‌طور خودکار، صورتحساب‌ها را از فیدهای ‏بانکی حساب‌هایتان فراخوانی کنید. همچنین، می‌توانید شرایط سفارشی و الزامات بانکی را در سیستم تنظیم کنید تا تراکنش‌های بانکی واریزی به‌صورت خودکار دسته‌بندی و ‏تسویه شوند. با این کار، سیستم  به‌نوعی در طی سال، حسابرسی کسب و کارتان را انجام می‌دهد.

  • جدول زمانی و مدیریت پروژه

ماژول جدول زمانی ‏این نرم افزار کمک می‌کند تا طبق زمانی ‏که برای یک پروژه صرف کرده‌اید، برای مشتریان هزینه در نظر بگیرید. استفاده از نرم‌افزار ‏حسابداری برای ثبت کردن زمان صرف شده جهت انجام وظایف کمک می‌کند تا از پرداخت بیش از حد و یا ‏کسری صورتحساب مشتریانتان جلوگیری کنید. حتی می‌توانید قبل از این‌که به مشتریانتان ‏صورت‌حساب بدهید، ورودی‌های زمانی‌تان را تأیید کنید. جدول زمانی پس از ‏تکمیل شدن پروژه، کمک می‌کند تا ساعات واقعی کارتان را با بودجه اصلی مقایسه کنید ‏تا بتوانید برای دفعه بعد با دقت بیشتری برنامه‌ریزی کنید.‏

  • مدیریت کردن موجودی

مدیریت کردن موجودی بخش کلیدی کسب و کارتان است. مدیریت کردن مطلوب موجودی در واقع،‏ پیش‌نیازی برای ‏حصول اطمینان درباره کافی بودن موجودی و ارائه کردن خدمات بهتر به مشتریان است. این کار شامل ثبت اطلاعات اقلام، ردیابی اقلام، ‏حسابداری و تولید گزارش است. ‏این نرم افزار به ثبت کردن کدهای مربوط به موجودی، افزودن ‏تصاویر اقلام، ایجاد گروه‌های کالایی و ردیابی حرکت آن‌ها در فرایند ‏تولید بر اساس شماره سریال یا گروه کمک می‌کند.

  • رهگیری موجودی در ‏این نرم افزار

پس از دریافت کردن سفارش برای کالا، می‌توانید از ‏نرم‌افزار برای ایجاد یک سفارش فروش، ‏تبدیل آن به صورتحساب پس از تأیید و لحاظ کردن مالیات‌های مربوطه استفاده کنید. می‌توانید ‏موجودی انبار را ردیابی کنید، سطوح سفارش مجدد را برای کالاهایتان تنظیم کنید، برای آن ایمیل‌های خودکار ‏دریافت کنید و سفارش‌هایتان را به‌هنگام کنید تا ناخواسته با اتمام موجودی مواجه نشوید.

  • لحاظ کردن مالیات و تولید گزارش

این نرم افزار می‌تواند محاسبه مالیات را تسریع کمک کند تا آن را با دقت بیشتری در معاملاتتان لحاظ کنید. همچنین، می‌تواند با ایجاد ‏خلاصه گزارش‌های مالیاتی، فهم بهتری درباره مالیات‌هایتان ایجاد کند. به‌عنوان صاحب کسب و کار، لازم است وضعیت رشد آن را به‌صورت دوره‌ای بررسی کنید و برای ‏اطمینان از سلامت سازمانتان تصمیماتی بگیرید. گزارش‌های حسابداری کمک می‌کنند تا ‏روندهای مالی کسب و کارتان را درک و الگوهای رشد را تحلیل کنید.

  • رصد کردن اطلاعات کلان مالی کسب و کار ‏تولیدی

صورت‌های مالی اصلی هر کسب و کاری عبارتند از: صورت جریان نقدی، صورت سود و زیان و ترازنامه.‏ امکانات گزارش‌دهی داخلی در ‏این نرم افزار پیش‌بینی شده است؛ طوری‌که سیستم جریان نقدی را تحلیل می‌کند و ‏به صاحبان کسب و کارها کمک می‌کند تا از آن استفاده کنند. می‌توانید صورت‌های سود و زیان و گزارش‌های ‏ترازنامه را تهیه کنید تا درک جنبه‌های مالی کلیدی کسب و کارتان را آسان‌تر کند و بتوانید نتیجه‌گیری و تصمیم‌گیری آگاهانه ‏جهت هدایت کردن کسب و کارتان در مسیر درست انجام دهید. البته علاوه بر سه صورت مالی مذکور، این نرم افزار به‌طور خودکار اطلاعات سایر جنبه‌های ‏کلیدی کسب و کار را نیز گردآوری می‌کند؛ از جمله: خرید، فروش، مالیات، موجودی و پروژه‌ها. همه این داده‌ها کمک می‌کنند تا گزارش‌هایی آنی تهیه کنید، تصمیماتی سریع بگیرید و سلامت کسب و کارتان ‏را تضمین کنید.

چرا امروزه بر هوشمندسازی فرایندهای حسابداری کسب و کارهای تولیدی تأکید می‌کنند؟

  • داشتن سوابق دقیق داده‌های مالی برای توسعه کسب و کارتان ضروری است. این نرم افزار مدیریت کردن بر هزینه‌ها را آسان‌تر می‌کند؛ زیرا کار اداری را به حداقل می‌رساند و از گم شدن یا آسیب دیدن اسناد جلوگیری می‌کند.
  • چنین سیستمی به مدیریت کردن ‏موجودی، تطبیق حساب‌های بانکی و رعایت قوانین مالیاتی کمک می‌کند. با این نرم افزار، می‌توانید گزارش‌های خودکار تولید کنید، از داده‌های گزارش نتیجه بگیرید و کسب و کارتان ‏را به جلو هدایت کنید. این سیستم غالباً با مواد اولیه و کار در حال انجام سر و کار دارد.
  • این سیستم در زمان و هزینه صرفه‌جویی و ضایعات را ‏‏‏حداقل ‏می‌کند. همچنین، باعث ارتقای بهره‌وری، ساده‌تر شدن فرایندهای تولید و در نهایت افزایش درآمد و سود می‌شود.‏

برای بهره‌برداری بهینه از این نرم افزار چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟

اساس کار این نرم افزار همان اصول حسابداری سایر صنایع است؛ اما تعداد اجزای متغیر آن بسیار بیشتر از آن‌ها است. در ادامه به نکاتی اشاره می‌کنیم که برای بهینه‌سازی این نرم افزار و بهره‌برداری اصولی از آن مفید هستند.

  • آموزش مالی و حسابداری ببینید: هر چند که احتمالاً همه کار حسابداری کسب و کارتان را خودتان انجام نمی‌دهید، اما همچنان به یادگیری حسابداری تولید نیاز دارید. بسیاری از الگوریتم‌های این نرم افزار مبتنی بر ایجاد سوابق هستند که مدیران می‌توانند از آن‌ها برای تصمیم‌گیری درباره کسب و کار کمک بگیرند. بنابراین، آگاهی داشتن از قوانین حسابداری و مالیاتی بسیار مهم است. دست‌کم یادگیری کمک می‌کند تا صورت‌های مالی و گزارش‌های قابل استخراج از این نرم افزار را تحلیل کنید و بتوانید کارایی کسب و کارتان را بهبود دهید.
  • مبنای حسابداری‌تان را با دقت انتخاب کنید: از آنجایی‌که مشاغل تولیدی موجودی دارند، طبق ضوابط «خدمات درآمد داخلی (IRS: Internal Revenue Service)» لازم است از روش حسابداری تعهدی استفاده کنند؛ اما اسنثنائاتی نیز وجود دارد. در نتیجه، بسته به شرایط کسب و کارتان ممکن است حسابداری نقدی یا تعهدی را برگزینید. با این‌که روش نقدی غالباً ساده‌تر است، اما همواره بهترین راه برای سازماندهی سوابق مالی‌تان نیست. بهتر است قبل از انتخاب، از متخصصی مشاوره بگیرید.
  • مشاوره تخصصی بگیرید: دریافت مشاوره تخصصی مالیاتی و حسابداری تقریباً برای هر کسب و کاری مهم و ارزشمند است. فرد حسابدار رسمی با تجربه در کسب و کارتان می‌تواند در زمینه جهت‌گیری مالی‌تان مشاوره بدهد و درباره بهره‌برداری بهینه از این نرم افزار کمکتان کند. البته در ابتدا لزوماً مجبور نیستید حسابدار تمام‌وقت برای کسب و کار تولیدی‌تان استخدام کنید. برون‌سپاری این کار هزینه کمتری دارد و ممکن است برای رفع نیازهایتان کفایت کند.

حسابداری تولید در سازمان

مهم‌ترین چالش‌های حسابداری تولید کدامند؟

یکی از دلایل اصلی به‌کارگیری سیستم‌های ERP کارآمد در حوزه حسابداری مالی و سیستم‌هایی نظیر ثمر و بها قابل کنترل کردن چالش‌هایی است که این حرفه با آن‌ها در سازمان تولیدی مواجه می‌شود. در ادامه نگاهی به چالش‌های رایج در شرکت‌های تولیدی می‌اندازیم.

  • جدول زمانی تولید

اگر در حال حاضر سرمایه‌گذاری استارت‌آپی‌تان را آغاز کرده‌اید، مطمئناً از زمان‌بندی طولانی تولید آگاه هستید. برخلاف فروش یک کالای آماده یا ارائه خدمت، قبل از این‌که کالا آماده فروش شود، باید چندین مرحله را طی کند. بسته به کالایی که تولید می‌کنید، ممکن است ماه‌ها زمان صرف تهیه مواد اولیه‌اش کنید. کنترل کیفیت و ابزارآلات تکمیلی کار و نیز برچسب‌زنی، بسته‌بندی و مواردی از این دست نیز چالش‌های خودشان را دارند‌.

  • فرایندهای پیچیده حسابداری تولید

به‌دلیل زمان‌بندی پیچیده تولید، فرایند حسابداری تولید برای سازمانی تولیدی می‌تواند بسیار پیچیده‌تر از سایر انواع شرکت‌ها باشد. برای انجام دادن این کار نه‌تنها باید یک موجودی، بلکه شاید بسیاری از موجودی‌ها را برای قطعات یا مواد و محصولات نهایی در نظر بگیرید. در حسابداری ویژه تولید از چندین معادله استفاده می‌کنند که شاید درک کردن آن‌ها برای مدیران ارشد سازمان دشوار باشد. تصمیمات مبتنی بر حسابداری تولید باید بر نحوه درک کسب و کارتان تأثیر بگذارند، چه برای خدمات درآمد داخلی (IRS) و چه برای سرمایه‌گذاران بالقوه.  اینجا است که سیستم ERP به کار می‌آید. معمولاً یک حسابدار باتجربه باید بتواند یک طرح موجودی تعیین کند که مواد خام کافی در دسترس قرار دهد؛ بدون این‌که از بانک برای انبار کردن آنها استفاده کنید و سلامت مالی کسب و کارتان نیز حفظ شود. برای این کار، در سیستم‌هایی نظیر ثمر و بها معمولاً عوامل زیر را مبنای تصمیم‌گیری مدیران قرار می‌دهند.

    • تعیین کردن هزینه‌های ساخت که اساساً به این دلیل صرف می‌شوند که مشتری متعهد به خرید اقلام از طریق پیش‌پرداخت یا سفارش‌های ثابت باشد؛ در مقابل، سفارش‌های سوداگرانه برای خرید آنلاین یا فروشگاه‌های خرده‌فروشی قرار دارند.
    • مشخص کردن این موضوع که آیا خرید مواد اولیه به‌صورت عمده واقعاً مقرون به صرفه است یا خیر.
    • تعیین کردن مدت زمان باقی بودن موجودی کالای فعلی سازمان
    • تعیین کردن دقیق زمان فرایند تولید از سفارش تا محصول نهایی
    • میانگین زمان باقی ماندن اقلام در قفسه خرده‌فروشی
    • تخمین زدن نیروی کار یا سایر هزینه‌های متغیری که می‌تواند بر قیمت تمام شده کالا تأثیر بگذارد.

فرآیندهای مالی و حسابداری تولید

گزارشگری مالی

مدیریت کردن افشای مالی همچنان یک نگرانی به‌ویژه برای شرکت‌های تولیدی و بزرگ است. رهبران مالی معمولاً دغدغه‌هایی در ارتباط با تهیه کامل الزامات گزارشگری طبق مقررات حاکم دارند. اگر ماژول‌های ERP و راه‌کارهای سازمانی مبتنی بر فناوری اطلاعات به‌درستی به کار گرفته نشوند، ممکن است خودشان محل نگرانی بیشتری باشند. لذا توجه کردن کافی به موضوع آموزش در زمینه راه‌اندازی این سیستم‌ها باعث می‌شود تا کاربران از امکانات چنین سیستم‌هایی در خدمت گزارشگری اصولی بهره بگیرند. پیکربندی این نرم‌افزارها بر امکانات سازمانی منطبق می‌شود و می‌تواند از بسیاری نارسایی‌ها در زمینه گزارشگری جلوگیری کند.

محدودیت‌های سیستم

برای حسابداری تولید باید نرم‌افزار و سخت‌افزار مناسب این کار را داشته باشید. با وجود این، بسیاری از صاحبان کسب و کارهای استارت‌آپی هزینه مربوط به چنین سیستم‌هایی را گران می‌دانند. ضمن این‌که چنین سیستم‌هایی نیاز به دانشی دارند که فراتر از حوزه مدیریت است. برخی راه‌کارهای سازمانی و سیستم‌های ERP در زمینه حسابداری تولید می‌توانند در این خصوص بسیار مفید باشند. سیستم‌هایی نظیر نرم‌افزارهای ثمر و بها به بهترین شکل می‌توانند به مرجع مدیریت دانشی سودمند برای سازمانتان تبدیل شوند و در تصمیم‌سازی‌ها یاریگر باشند.

چالش ارتقای مهارت

با پیشرفت‌های فناورانه در زمینه‌هایی نظیر سیستم‌های ERP و راه‌کارهای سازمانی، تقویت مهارت‌ها و تخصص‌های فعلی برای بهره‌گیری مناسب از فناوری به نفع کارمندان و کسب و کارتان خواهد بود. این کار به‌ویژه در زمینه سیستم‌های اطلاعات حقوق و دستمزد و منابع انسانی مبتنی بر ابر، سیستم‌های برنامه‌ریزی منابع سازمانی (ERP)، تحلیل داده‌ها و مدل‌سازی و پیش‌بینی‌های مالی بسیار مهم است. علاوه بر مهارت‌های فنی، توانمندی‌های زیر را نیز باید در کارکنان تقویت کنید.

  • مهارت‌های به‌اصطلاح نرم مورد نیاز
  • توانایی کار کردن مستقل و در تیم‌های مجازی
  • توجه کردن به جزئیات
  • کنار آمدن با تغییرات فناورانه
  • خلاقیت و تمایل به یادگیری مستمر و
  • مهارت‌های ارتباط نوشتاری و کلامی.

البته مزیت آموزش مستمر علاوه بر ارتقای مهارت‌های فوق، تقویت روحیه و حفظ کارکنان در سازمان است. طبق یک بررسی، شرکت‌هایی که رتبه خوبی در زمینه آموزش کارکنان دارند، 53 درصد نرخ فرسایش کمتری نسبت به شرکت‌هایی دارند که بهای کمتری به آموزش می‌دهند.

محدودیت های حسابداری تولید

موانع زمان و نیروی کار

اجرایی کردن تمام برنامه‌های حسابداری و تدارک مستنداتی که برای سناریوهای مختلف لازم دارید، زمان‌بر هستند. بسیاری از شرکت‌های تولیدی سعی می‌کنند تا جایی که ممکن است، حل و فصل امور مربوط به حسابداری تولید را به نقش‌های بالاتر مدیریتی محوّل کنند. لذا وقتی به‌عنوان صاحب کسب و کار بخواهید به حسابداری ویژه تولید نیز بپردازید، یا باید به‌جای دو نفر در سازمان کار کنید و یا یکی از وظایفتان به‌درستی انجام نخواهد شد. لذا نمی‌توانید تمام زمانتان را به بهای مدیریت واقعی شرکتتان به کتاب‌های این شاخه از حسابداری اختصاص دهید.

 

برای مواجهه با چالش‌های حسابداری تولید چه باید کرد؟

برون‌سپاری خدمات حسابداری تولید می‌تواند مدیریت پیچیده‌ترین امور حسابداری سازمانتان را تسهیل کند؛ اما استفاده کردن از سیستمی کارآمد که بتواند این کار را به کمک بخش حسابداری پیش ببرد شاید کاری منطقی‌تر باشد. سیستم‌های ثمر و بها می‌توانند فرایندهای مهم حسابداری مالی را مبتنی بر امکانات یک سیستم ERP تمام‌عیار پیش ببرند. ارتباط ماژول‌های مختلف این سیستم در چارچوب نظامی واحد، بسیاری از دوباره‌کاری‌ها را حذف می‌کند و می‌تواند در زمینه تدوین راهبردهای سازمانی و گزارشگری بسیار کاربردی باشد. برخی از مهم‌ترین خدمات سیستم حسابداری ویژه تولید به شرح زیر هستند:

  • حسابداری و گزارشگری مالی
  • پشتیبانی مدیریت موجودی کالا با سیستم ERP
  • محاسبه بهای تمام شده ‏
  • تأمین کردن الزامات مدیریت تولید هوشمند

ساز و کار حسابداری تولیدی برای صنایع به چه صورتی است؟

کسب و کار تولیدی به تولید کردن کالاهای با ارزش به کمک نیروی کار، ماشین‌آلات، ابزار، مواد شیمیایی و غیره می‌پردازد. این کسب و کارها روزانه محصولات نهایی زیادی را از مواد خام اولیه تولید می‌کنند. سپس این محصولات به سایر تولیدکنندگان و عمده‌فروشان فروخته می‌شوند. این‌ها را گفتیم که نتیجه بگیریم وظیفه اصلی یک کسب و کار تولیدی تولید است. در چنین سناریویی، همواره این احتمال مطرح است که عملکردهای مهم اما غیراصلی دیگری مثل حسابداری نادیده گرفته شوند. اما ‏‏حسابداری تولیدی تقریباً با همه بخش‌های تولید سر و کار دارد. در ادامه به نکاتی اشاره می‌کنیم که می‌توانند به بهبود فرآیند حسابداری یک کسب و کار تولیدی کمک کنند.

  • داشتن حساب‌های جداگانه برای مقاصد شخصی و تجاری

صاحبان کسب و کارهای تولیدی معمولاً این اشتباه را مرتکب می‌شوند که از حسابی مشترک برای اهداف تجاری و شخصی استفاده می‌کنند. این کار می‌تواند فرآیند حسابداری را حتی با وجود سیستم ERP پیچیده کند. لذا به‌منظور نظارت بهتر بر هزینه‌ها و درآمدهای مربوط به کسب و کارتان، بهتر است حساب‌های جداگانه‌ای برای آن‌ها داشته باشید.

  • پیگیری اصولی هزینه‌ها

برای آنکه مطمئن شوید فرآیند ‏حسابداری تولیدی کسب و کارتان به خوبی پیش می‌رود، هزینه‌ها را باید به‌طور اصولی و صحیح  ثبت و نگهداری کنید. این کار می‌تواند به مدیران ارشد سازمانتان کمک کند تا روندها را بررسی و راهبردهایی را برنامه‌ریزی و تدوین کنند که می‌توانند در کاهش هزینه‌ها مؤثر باشند. لذا هزینه‌های ثابت و متغیر باید به‌درستی اندازه‌گیری شوند. به این اصل در نرم افزار تولید ثمر توجه ویژه‌ای شده است.

  • ثبت و نگهداری کردن مخارج جلسات در حسابی جداگانه

شاید کمی عجیب به نظر برسد اما در بیشتر سازمان‌های تجاری، مهمانی‌ها و جلسات به‌عنوان تمرینی جهت تیم‌سازی برگزار می‌شوند و برنامه کاری روزانه را تغییر می‌دهند. لذا تیم ‏حسابداری تولیدی باید مطمئن شود که چنین هزینه‌هایی به‌طور صحیح ثبت و در حساب مربوطه نگهداری می‌شوند. این هزینه‌ها به‌ویژه برای شرکتی تولیدی با تعداد زیاد کارمند، ارقام قابل توجهی می‌شوند.

  • استخدام کردن تیم حسابداری ‏تولیدی داخلی

کسب و کارهای تولیدی عمدتاً معاملات زیادی انجام می‌دهند. آن‌ها باید مواد خام را از تأمین‌کنندگان خریداری کنند و هزینه‌های عملیاتی نظیر حقوق و دستمزد، قبوض برق، هزینه حمل و نقل و غیره را پرداخت کنند. این هزینه‌ها به‌وسیله سایر تولیدکنندگان و عمده‌فروشانی پرداخت می‌شوند که محصولات نهایی را می‌خرند. بنابراین، بدیهی است که ثبت کردن سابقه تمامی معاملات برای مالک کسب و کار دشوار باشد. در چنین شرایطی استخدام کردن تیم حسابداری ‏تولیدی می‌تواند فرآیندهای این‌چنینی را سیستمی کند. برای این منظور می‌توانید به تیم حسابداری‌تان نرم افزار بهای تمام شده تولید یا همان بها را پیشنهاد دهید.

  • برون‌سپاری خدمات ‏حسابداری تولیدی

برون‌سپاری خدمات حسابداری می‌تواند بسیار مفید باشد؛ زیرا در این‌صورت به‌آسانی می‌توانید داده‌های پیچیده کسب و کارتان را مدیریت کنید. همچنین، این کار سازمان را از حضور کارکنان حسابداری داخلی و تدارک دیدن زیرساخت‌های فیزیکی برای آن‌ها بی‌نیاز می‌کند. شرکت‌های تخصصی ‏حسابداری تولیدی خدمات مختلفی ارائه می‌دهند؛ از جمله: سیستم ERP، مدیریت انطباق، مدیریت زنجیره تأمین، حسابداری و امور مالی، تحلیل و گزارش‌دهی که می‌توانند برای کسب و کار تولیدی بسیار کاربردی باشند.

  • به‌کارگیری جدیدترین نرم‌افزارهای حسابداری تولیدی

کسب و کارهای ‏تولیدی با به‌کارگیری جدیدترین نرم‌افزارهای ‏حسابداری تولیدی نظیر سیستم‌های تیم یار می‌توانند فرآیند حسابداری‌شان را اثربخش‌تر کنند. چنین نرم‌افزارهایی در تعامل با سیستم‌هایی نظیر نرم افزار تولید ثمر به‌راحتی به‌وسیله افرادی با دانش محدود حسابداری قابل استفاده هستند.

چرخه حسابداری تولیدی

چرخه ‏حسابداری ‏تولیدی چیست و چه عواملی در  آن نقش دارند؟

کسب و کارهای تولیدی نیز همانند سایر مشاغل از توالی رویدادهایی به نام چرخه حسابداری برای تهیه کردن صورت‌های مالی‌شان کمک می‌گیرند. اما تولیدکننده بودن، الزامات خاصی به همراه دارد، به‌ویژه نیاز به استفاده از روش ‏حسابداری تعهدی در بیشتر موارد و نیز یافتن سیستمی برای ارزش‌گذاری موجودی. بنابراین چرخه حسابداری ‏تولیدی را باید فرآیند کامل رویدادهایی بدانیم که معاملات کسب و کار در طی یک دوره حسابداری را به مجموعه صورت‌های مالی نهایی تبدیل می‌کنند. جزئیات دقیق چرخه حسابداری را می‌توانیم به روش‌های مختلفی تعریف کنیم؛ اما اصول کلی آن عبارتند از:

  • ثبت کردن معاملات در دفتر کل
  • تأیید معاملات
  • انجام تعدیل‌ها برای اهداف ‏حسابداری تعهدی
  • بررسی و تأیید کردن مجموع تعدیل‌شده
  • تهیه کردن صورت‌های مالی
  • بستن حساب‌های موقت

حساب‌های دفتر کل

دو عنصر اصلی در فرآیند ثبت نقش دارند:

  • هر معامله کسب و کار ‏تولیدی اعم از خرید، فروش، وام یا بازپرداخت در زمان وقوع ثبت می‌شود.
  • کسب و کار این تراکنش‌ها را در حساب‌های دفتر کل جمع‌آوری می‌کند.

در سیستم‌هایی نظیر نرم افزار بهای تمام شده تولید، بها هر یک از این حساب‌ها به دسته خاصی از فعالیت‌ها مربوط می‌شوند؛ مثل درآمد، هزینه‌ها، حساب‌های پرداختنی، حساب‌های دریافتنی، پول نقد یا سرمایه.

تعدیل‌ها

جابجا شدن موجودی توسط کسب و کارهای ‏تولیدی باعث می‌شود تا در هنگام ایجاد حساب‌ها برای اهداف مالیاتی از روش ‏حسابداری تعهدی به جای نقدی استفاده شود. ‏حسابداری تعهدی به معنی ثبت کردن تراکنش‌ها در زمانی است که مبلغ بدهکار می‌شود، حتی اگر زمان پرداخت فرا نرسیده باشد. مثلاً فروش نسیه به مشتری در زمان تحویل کالا ثبت می‌شود، نه زمانی که مشتری در نهایت پرداخت می‌کند. این روش به معنی افزودن ورودی‌هایی است که در سوابق تراکنش‌ها نشان داده نمی‌شوند و این کار با مراجعه کردن به اسنادی مثل صورتحساب‌ها به جای سوابق نقدی صورت می‌گیرد. معمولاً چنین تعدیل‌هایی باعث افزودن مبلغ به کل درآمد یا هزینه‌ها می‌شود؛ اما در پیش‌پرداخت‌هایی مانند اجاره بها که زمانی فراتر از دوره حسابداری را پوشش می‌دهند، ممکن است به جای افزودن، مبلغ را از آن کسر کنند.

ارزش‌گذاری موجودی

ارزش‌گذاری موجودی در هنگام تطبیق دادن هزینه‌ها با حساب‌ها و نیز ارزیابی دارایی‌های شرکت در پایان دوره حسابداری بسیار مهم است. چنانچه شرکتی چندین واحد از یک کالا را داشته باشد، اما برخی از آن‌ها را با قیمت‌های متفاوتی خریده باشد، ارزش‌گذاری مجموع موجودی آن‌ها می‌تواند پیچیده باشد. کسب و کارها در چنین شرایطی یکی از دو روش ثابت ارزش‌گذاری به شرح زیر را به کار می‌برند.

  • FIFO (First in First Out): در این روش، با هر واحد فروخته شده کالا به‌گونه‌ای رفتار می‌شود که انگار قدیمی‌ترین واحد موجود در انبار بوده و ارزش مناسبی دارد.
  • LIFO (Last in First Out): به این معنی است که با هر واحد فروخته شده به‌گونه‌ای رفتار شود که گویی اخیراً اضافه شده است.

ممکن است استانداردهای حسابداری، سیستم انتخابی کسب و کار را محدود کنند؛ مثلاً استانداردهایی که بر شرکت‌های سهامی عام اعمال می‌شوند. در ایالات متحده از سال 2010 عمده این شرکت‌ها ملزم شده‌اند که از اصول پذیرفته شده حسابداری پیروی کنند؛ یعنی روش LIFO را به کار ببرند.

اهمیت حسابداری تولیدی 

حسابداری تولیدی چه اهمیتی برای صاحبان کسب و کارها دارد؟

تولیدکنندگان عمدتاً می‌دانند که سوابق دقیق حسابداری در کنار امکاناتی نظیر سیستم ERP کمکشان می‌کند تا تصمیمات تجاری صحیحی بگیرند؛ اما غالباً کسب و کارشان را به‌عنوان یک کل در نظر می‌گیرند نه مجموعه‌ای از اجزا یا خطوط ‏تولید. در این میان، ارزیابی سودآوری کسب و کار می‌تواند بسیار روشنگر باشد. سیستم ‏حسابداری تولیدی کمک می‌کند تا بتوانید حاشیه سهم مشارکت (یا درآمد منهای هزینه‌های متغیر) را ارزیابی کنید. در این‌صورت، می‌توانید تعیین کنید که چگونه محصولات مختلف، هزینه‌های ثابت سازمان را جذب می‌کنند؛ مواردی نظیر اجاره ساختمان، استهلاک یا حقوق ویژه. در ادامه به سه دلیل مهم بودن حسابداری هزینه برای کسب و کارهای تولیدی اشاره می‌کنیم.

  • حسابداری دقیق بهای تمام شده به تولیدکنندگان کمک می‌کند تا سیاست‌های قیمت‌گذاری را تعیین کنند. دانستن هزینه‌ها گام مهمی برای تعیین قیمت فروش است. بسیاری از تولیدکنندگان سعی می‌کنند تا سودشان را به حداکثر برسانند و در عین حال، کالاهایشان را با قیمتی منصفانه به مشتریان بفروشند. با این‌که ممکن است رقبایشان محصولاتی را با شرایط مشابه عرضه کنند، اما درک هزینه‌های کسب و کار این اطمینان را به وجود می‌آورد که محصولاتشان را به‌گونه‌ای قیمت‌گذاری کنند که باعث تداوم مطلوب کسب و کارشان شود.
  • حسابداری دقیق هزینه به تولیدکنندگان کمک می‌کند تا به سرعت به تغییرات بازار واکنش نشان دهند. تغییرات بازار نیروهایی هستند که تولیدکنندگان نمی‌توانند کنترلی بر آن‌ها داشته باشند؛ اما می‌توانند تا حد زیادی بر کسب و کارشان تأثیر بگذارند. مثلاً بروز اختلال در زنجیره تأمین، کسب و کارها را مجبور می‌کند تا محصولات یا منابع عرضه جایگزین را برای تأمین کردن تقاضا در نظر بگیرند. تولیدکنندگان باید تفاوت قیمت بین اجزای محصول اصلی و اجزای جایگزین را درک کنند تا بتوانند ارزیابی کنند که آیا این گزینه قابل دوام است یا خیر.
  • حسابداری دقیق بهای تمام شده با بهره‌گیری از سیستم‌هایی نظیر نرم افزار بهای تمام شده تولید، بها به تولیدکنندگان کمک می‌کند تا بهترین گزینه‌ها را برای رسیدن به ظرفیت کامل تعیین کنند. در نتیجه، کسب و کارها با تحلیل حاشیه مشارکت در مواقعی که ظرفیت تولید با مشکلی مواجه می‌شود، به‌منظور حداکثرسازی سود می‌توانند بهترین محصول را برای تولید مشخص کنند. از طرف دیگر، تولیدکنندگان ‏با داشتن درک صحیحی از هزینه‌های محصول و مواردی نظیر پیش‌بینی‌های فروش، می‌توانند تعیین کنند که آیا افزایش ظرفیت گزینه عملی برای کسب و کارشان است یا خیر.

 

نرم‌افزارها و راه‌کارهای سازمانی تیم یار به‌ویژه در زمینه ‏حسابداری تولیدی چه خدماتی را به کسب و کارها ارائه می‌دهند؟

یک سیستم حسابداری معتبر می‌تواند با کمترین منابع انسانی وظایف حسابداری سازمانتان را به‌خوبی مدیریت کند و وقتتان را آزاد کند تا بر حوزه های اصلی کسب و کارتان تمرکز کنید. سیستم‌های تیم یار این اطمینان خاطر را در صاحبان کسب و کارهای تولیدی ایجاد می‌کنند که حساب‌هایشان به‌صورت آنی با رویدادهای مختلف مالی تطبیق داده می‌شوند. همچنین، آن‌ها با تهیه کردن پرونده مالیاتی و محاسبات حقوق و دستمزد در وقتتان صرفه‌جویی ایجاد می‌کنند. به‌طور کلی، خدمات سیستم‌های ‏حسابداری تولیدی را می‌توانیم در قالب موارد زیر خلاصه کنیم.

  • مدیریت داده‌ها، تحلیل و نهایی‌سازی به‌موقع صورت‌های مالی
  • تحلیل فرآیند تولید برای حفظ کارایی و بهره‌وری عملکرد و ارائه مشاوره بر اساس تحلیل هزینه، واریانس، محدودیت و سودآوری.

البته باید توجه کنید که فرآیند حسابداری کسب و کارهای تولیدی طبق استانداردهای بین‌المللی و چارچوب گزارشگری، عمدتاً دو جنبه اصلی دارد: ارزیابی موجودی و بهای تمام شده کالای فروش رفته. در ادامه این موضوعات را بیشتر بررسی می‌کنیم.

 

ارزیابی موجودی در کسب و کارهای ‏تولیدی به چه معنا است؟

یک شرکت تولیدی مجموعه‌ای از مواد خام دارد که بخش اصلی فرآیند تولیدش است. برخی محصولات نیز در خط تولید فرآیندهای تولید را طی می‌کنند. موجودی عمده کسب و کارهای تولیدی به شرح زیر است:

  • مواد اولیه: این اقلام جزء ضروری فرآیند تولید هستند. آن‌ها موادی هستند که مستقیماً برای تولید کالاها به کار می‌روند.
  • کار در حال انجام: فرآیندهای ناقصی هستند که در واحد تولیدی انجام می‌شوند؛ مثل نصب چراغ‌های خودرو در بخشی از خط تولید آن.
  • کالاهای تکمیل شده: کالاهایی نهایی که کاملاً آماده فروش در بازار و مشمول مالیات هستند.

نرم افزارهای حسابداری تولیدی 

چه عواملی بر قیمت تمام شده کالای فروخته شده در ‏حسابداری تولیدی تأثیر می‌گذارند؟

بهای تمام شده کالای فروخته شده از جمله بیشترین هزینه‌هایی است که یک کسب و کار ‏تولیدی پرداخت می‌کند. عواملی که در نرم افزار بهای تمام شده تولید بر این قیمت تأثیر می‌گذارند، عبارتند از:

  • نوسان قیمت خرید مواد اولیه
  • هزینه‌های نیروی کار متفاوت بر اساس موقعیت جغرافیایی
  • ترکیب محصول
  • روش‌های تخصیص دادن سربار
  • روش‌های طبقه‌بندی هزینه
  • ضایعات و فساد پس از تولید

 

امکانات سیستم‌های ‏حسابداری تولیدی برای صاحبان کسب و کارها چیست؟

حسابداری در صنعت تولید، به علت حجم زیاد عملیات و فعالیت‌های تولید و فروش اجتناب‌ناپذیر است. استقرار سیستم حسابداری تولیدی با ساختاری مناسب برای کسب و کارها به موارد زیر کمک می‌کند:

  • کنترل کردن درآمد و هزینه‌های مربوط به تولید و تدارک معماری سرویس‌گرا (SOA: Service Oriented Architecture ) برای تأمین‌کنندگان
  • کمک به پردازش کردن حقوق و نگهداری پرونده حقوق و دستمزد
  • تطبیق‌دهی و استخراج گزارش هزینه‌های ماهانه در کنار خدمات سیستم ERP
  • ارائه پیشنهادهای مربوط به تثبیت قیمت محصولات بر اساس هزینه‌های مختلف پرداخت شده
  • کاهش موجودی مازاد و تنگناها از طریق سیستم موجودی دائمی
  • ساز و کارهای کنترل داخلی برای جلوگیری از بروز تقلب و خطا

داشتن فروش مستلزم مستندسازی وضعیت ورودی و خروجی دارایی‌ها است و ثبت کردن دارایی‌ها چیزی جز حسابداری نیست. سیستم‌هایی نظیر نرم افزار تولید ثمر و ‏حسابداری تولیدی ابزارهای حسابداران امروزی هستند. آن‌ها نسل جدیدی از خدمات حسابداری و فرآیندهای مختلف تولید را عرضه می‌کنند و ابزاری هستند که به کمکشان می‌توانید کنترل همه امور کسب و کارتان را به دست بگیرید.

سوالات متداول درباره حسابداری تولید

 

    حساب تولید برای یک کارخانه در حال کار بسیار مهم است. به‌وسیله این حساب، مدیران ارشد می‌توانند به انواع هزینه‌هایی پی ببرند که برای تکمیل شدن کالا در زمان مناسب صرف می‌شوند. ویژگی‌های اصلی حساب تولید که در قالب نرم افزار حسابداری تولید ایجاد و نگهداری می‌شود، به شرح زیر هستند:
  • این حساب تمامی هزینه‌ها از جمله هزینه‌های مستقیم و بهای تمام شده مواد اولیه را در فرایند تولید کالاها در ستون بدهی و سایر منابع را در ستون بستانکار نگه می‌دارد.
  • ارزش موجودی ابتدای دوره هزینه‌های مستقیم را شامل می‌شود و ارزش موجودی انتهای دوره ارزش فروش ضایعات و سود حاصل از بهای تمام شده تولید را در بر می‌گیرد.
  • بسته به حساب تولید ایجاد شده، مانده حساب تولید یا هزینه تولید است یا سود تولید.

 

به طور کلی، فرایند حسابداری تولید بسیار پیچیده‌تر از حسابداری شرکت‌هایی است که کالایی تولید نمی‌کنند. فرایند حسابداری تولید مناسب می‌تواند به‌طور اثربخشی تمامی هزینه‌های عملیاتی کسب و کارتان را کاهش دهد. این نوع حسابداری باعث می‌شود تا نگرش دقیق‌تری به هزینه‌های ساخت داشته باشید و بدانید برای اقلامی که می‌سازید چقدر باید هزینه کنید. حسابداری عمدتاً مبتنی بر صورت‌های سه‌گانه در دوره‌های مالی معین است.

 

  • با این‌که قالب ثابتی برای ایجاد این حساب وجود ندارد اما چند مورد باید به‌درستی در آن وارد شوند تا اطلاعات واقعی لازم حاصل شود
  • بدهکار کردن کلیه هزینه‌ها از جمله مواد اولیه و سایر هزینه‌های مستقیم
  • تمام هزینه‌های غیرمستقیم به صورت سود یا زیان بیان می‌شوند
  • قالب معمول حساب شامل ستون‌هایی در کنار هم است با مشخصاتی مانند مواد اولیه، دستمزدها، سایر هزینه‌های کارخانه از جمله اجاره کارخانه، تعمیر و نگهداری ساختمان و ماشین‌آلات کارخانه، واحدها و نظایر آن.

 

    حساب تولید می‌تواند اطلاعات واقعی درباره هزینه مواد اولیه مورد استفاده برای تولید و سایر هزینه‌ها را در طی پیشرفت کار تولید فراهم کند. این حساب می‌تواند اطلاعات هزینه‌های زیر را به‌صورت آنی در اختیار مدیران قرار دهد:
  • مواد
  • کار
  • تعمیر و نگهداری تجهیزات و ساختمان کارخانه
  • سربار کارخانه
  • اجاره، برق، برنامه‌ریزی و طراحی سازمان و نظایر آن
  • هزینه‌های بانکی
  • استهلاک ماشین‌آلات و کارخانه
  • تبلیغ، توزیع، حمل و نقل و فروش محصولات

 

ماهیت هزینه‌های کار مستقیم و غیرمستقیم متفاوت است. هر دوی آن‌ها در حساب تولید درج می‌شوند اما ذیل سرفصل‌های مختلف. منظور از هزینه کار مستقیم دستمزد کارگرانی است که مستقیماً در تولید کالاها مشارکت دارند. این هزینه را مستقیماً در هزینه کالاهایی لحاظ می‌کنند که قرار است فروخته شوند. اما هزینه کار غیرمستقیم سایر انواع کارهایی است که به‌طور غیرمستقیم بر تولید تأثیر می‌گذارند؛ مثل تمیز کردن، جارو کردن، نظارت، حمل و نقل، نگهداری ماشین‌آلات و بازرسی کل کار. این نوع هزینه نیروی کار را جزء هزینه‌های سربار در نظر می‌گیرند.

نتیجه‌گیری

حسابداری تولید شرایط خاص خودش را دارد که مستلزم تخصص و تجربه ویژه‌ای در زمینه حسابداری است. بسیاری از سیستم‌های ERP در زمینه این نوع حسابداری به‌عنوان اهرم‌هایی برای فراهم‌ کردن ورودی سیستم‌های اطلاعات مدیریت عمل می‌کنند. راه‌کارهای سازمانی نظیر ثمر و بها سیستم‌هایی هستند که این شاخه از حسابداری را برای سازمان به مجالی جهت شناسایی فرصت‌های آتی تولید و فروش و کانال‌های مناسب سرمایه‌گذاری تبدیل می‌کنند. تصمیم‌گیران اصلی سازمان‌های تولیدی با بهره‌گیری از مجموعه امکانات سیستم ERP و راه‌کارهای متنوع سازمانی، می‌توانند ابعاد مختلف تولید را رصد کنند. همچنین، با مدیریت کردن صحیح فرایندهای تولید و مصرف منابع، بهره‌وری کلی سازمان را ارتقا دهند. سیستم‌های حسابداری ویژه تولید با بهره‌گیری از امکانات جدید فناورانه نظیر هوش مصنوعی، تحلیل متغیرهای متنوع تولید و بازار را برای صاحبان صنایع آسان‌تر کرده‌اند.

 

{{ message_need_to_login }}
{{language.message_not_empty}}
{{count_of_comments}} 
{{massage_and_class_chat.message}}
{{massage_and_class_tariff.message}}