تفاوت بین MRP و ERP؛ تعریف مفهوم‌ها و تفاوت‌ها و کاربردها

آیا می‌دانید سیستم‌های ERP امروزی مدل تکامل‌یافته سیستم‌های MRP موجود درگذشته هستند؟ اگر علاقمند به آشنایی بیشتر در خصوص کاربردها و عملکردها و تفاوت بین ERP و MRP هستید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید!

 

 

MRP

درک تفاوت بین ERP و MRP یا همان برنامه‌ریزی منابع تولید، برای کسب دانش عمیق‌تر از این سیستم‌ها بسیار مهم است. سیستم‌های ERP امروزی نمونه تکمیل‌شده‌ای از سیستم‌های برنامه‌ریزی منابع تولید (MRPII) است، که درگذشته موجود بوده‌اند و بر اساس برنامه‌ریزی مواد موردنیاز ایجاد شده بودند. بقایای MRP هنوز هم ستون اصلی اکثر سیستم‌های ERP را تشکیل می‌دهد. حتی سیستم‌های برنامه‌ریزی و زمان‌بندی‌های پیشرفته (APS) و برنامه‌ریزی نیازهای توزیع (DRP) نیز مبنای اصلی خود را از MRP الهام گرفته‌اند.

MRP چیست؟

یکی از نکات کلیدی به‌منظور درک صحیح تفاوت بین ERP و MRP‌، ردیابی سیر تحول این دسته از نرم افزار از زمان تأسیس تا بیش از نیم قرن پیش است. کامپیوترهای اصلی و نوظهور، ابتدا فقط برای ذخیره‌سازی‌های ابتدایی، بازیابی، مرتب‌سازی و محاسبات ساده مورداستفاده قرار می‌گرفتند. دستیابی به موفقیت در تولید تنها با ایجاد روشی به‌منظور شناخت روابط بین قطعات، مجموعه‌ها و محصولات ممکن بود و به نوعی لیست یا فهرست مواد (BOM)، اساس برنامه‌ریزی نیازهای مواد (MRP) بود. MRP محاسبه قطعات و موادی است که برای ساخت یک مونتاژ یا محصول، موردنیاز باشند و همچنین زمان موردنیاز قطعات بر اساس تاریخ سررسید برای محصول نهایی نیز در نظر گرفته می‌شود.

تفاوت mrp و erp

 

قیمت ERP تیم‌یار

 

MRP به تراز موجودی و میزان دسترسی، زمان تولید و خرید و وضعیت سفارش‌های فعلی و همچنین پیش‌بینی‌ها و سفارشات مشتریان که برنامه اصلی تولید را هدایت می‌کنند، نیاز دارد. درنتیجه، مدیریت موجودی کالا، کنترل تولید، مدیریت سفارشات مشتریان و اپلیکیشن‌های خرید، همگی در یک مجموعه نرم‌افزاری جامع و توسعه یافته قرار گرفته‌اند که شامل برنامه‌های حسابداری، برنامه‌ریزی منابع و زمان‌بندی تولید نیز بود و درنهایت برنامه‌ریزی منابع تولید یا MRPII نام‌گذاری شده است.

MRP در مقایسه با ERP

MRPII با بالغ شدن و گسترش برنامه‌های یکپارچه و گسترش و رشد برنامه‌های جدید، سال به سال به رشد خود ادامه داد. این پیشرفت‌ها - همراه با سازگاری‌ها برای استفاده از پیشرفت‌های رایانه‌ای مانند پایگاه‌های داده‌ای رابطه‌ای ، زبان پرس‌وجو (زیرمجموعه‌ای از زبان مدیریت داده‌هاست که به بازیابی و نمایش داده‌ها از پایگاه داده‌ها مربوط می‌شود) و فن‌آوری‌های بهینه‌سازی - در انتظارات بازار از MRPII، که قدیمی و منسوخ شده بوده، منعکس نشده است. بنابراین مخفف جدیدی اختراع شد: ERP. امروزه اصطلاح MRPII در حقیقت از بین رفته است. با این حال، استفاده از اصطلاح MRP نادرست وجود دارد که به مجموعه‌های نرم‌افزاری ارزان قیمت و با توانایی کمتری که به شرکت‌های کوچک عرضه می‌شود، اشاره دارد.

ERP چیست؟ ERP مجموعه نرم‌افزارهای یکپارچه‌ای است که تمامی اطلاعات سازمان را مدیریت می‌کند. ERP بر اجرای برنامه‌هایی که در برنامه MRP ایجاد شده بود نظارت دارد و آن‌ها را توسعه می‌دهد و یا به‌طور اختیاری، یک اپلیکیشن برنامه‌ریزی پیشرفته‌ای است که می‌تواند جایگزین MRP شده و یا آن را تکمیل کند. ERP نام مجموعه‌ای یکپارچه است و MRP اپلیکیشن برنامه‌ریزی موجود در آن است.

ویژگی سیستم‌های ERP

به‌طور معمول سیستم‌های ERP به‌عنوان برنامه‌های ماژولار توسعه یافته‌اند که حوزه‌های خاصی از کسب و کار را در بر می‌گیرند. علاوه بر ماژول‌های اصلی که از سوابق بسیار مهمی پشتیبانی می‌کنند، مانند فهرست مواد، منابع و مسیرها، ماژول‌های دیگری وجود دارند که سیستم ERP را کامل‌تر می‌کنند ازجمله مدیریت موجودی، عملیات تولید، خرید، سفارشات مشتری، برنامه‌ریزی و امور مالی. منابع انسانی و پشتیبانی نیز در زیرگروه عملکردهای کسب و کار قرار می‌گیرند. برخی ماژول‌ها و خدمات ازجمله مدیریت خدمات میدانی، عملکرد مدیریت کیفیت عمیق‌تر، برنامه‌ریزی پیشرفته و زمان‌بندی محدود نیز وجود دارند که ممکن است تمامی سازمان‌ها به آن‌ها نیاز نداشته باشند. توانایی مطابقت ماژول‌های اختیاری، راهی را برای متناسب‌سازی سیستم با صنایع خاص مانند غذا و نوشیدنی، تجهیزات صنعتی، قطعات الکترونیکی، کالاهای مصرفی یا تولیدکنندگان فرآیند فراهم کرده است.

انواع نرم‌افزار ERP

MRPII و ERP به‌منظور پشتیبانی از نیازهای مدیریت اطلاعات تولیدکنندگان و توزیع‌کنندگان ایجاد شده‌اند. اخیراً، اصطلاح ERP به‌صورت عمومی به هر اپلیکیشن مدیریت کسب و کار یکپارچه، اطلاق می‌شود. امروزه می‌توانید سیستم‌های ERP را برای بسیاری از کسب و کارها ازجمله خرده‌فروشی، کسب‌و‌کارهای خدماتی، توزیع‌کننده‌های عمده، تأسیسات، بیمارستان‌ها و هر نوع کسب‌و‌کار دیگری که فکر می‌کنید پیدا کنید.

این ERP‌ها معمولاً در فرآیندهای اساسی مشترک مابین تمامی کسب‌و‌کارها مانند مدیریت سفارشات مشتریان، صورتحساب‌ها و وصول‌ها، مدیریت موجودی کالا، حسابداری مالی، حقوق و دستمزد و منابع انسانی، یا نیازهای خاص کسب‌و‌کار ازجمله حمل و نقل پرسنل و یا ماشین آلات، زمان‌بندی قرار ملاقات‌ها و یا استفاده از خدمات پیگیری دارای عملکرد مشابه یا یکسان هستند.

توسعه مدیریت هوشمند یکپارچه کسب و کار

( تعرفه‌های تیم‌یار )

مترجم: نیلوفر نظری

منبع: www.erpnews.com

{{ message_need_to_login }}
{{language.message_not_empty}}
{{count_of_comments}} 
{{massage_and_class_chat.message}}
{{massage_and_class_tariff.message}}